Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ministerstvo zdravotníctva bude mať dvoch štátnych tajomníkov

Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker prichádza na 3. schôdzu vlády SR 13. apríla 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Do funkcie ich dnes vymenovala vláda.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR bude mať po novom dvoch štátnych tajomníkov - Stanislava Špánika a Andreu Kalavskú. Do funkcie ich dnes na návrh ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) vymenovala vláda. Zároveň odvolala z tohto postu Maria Miklošiho.

Stanislav Špánik je zástupcom prednostu I. onkologickej kliniky Onkologického ústavu svätej Alžbety v Bratislave. Je aj hlavným odborníkom MZ SR pre klinickú onkológiu. Andrea Kalavská je odborníčkou na tropickú medicínu. Pôsobí ako lekárka na I. Internej klinike SZU Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre a na Poliklinike cudzokrajných chorôb. Zároveň je vysokoškolskou pedagogičkou na Lekárskej fakulte Slovenskej zdravotníckej univerzite (SZU) v Bratislave a na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave.

"Pre mňa ako ministra je pacient na prvom mieste. Profesor Špánik a docentka Kalavská sú uznávanými autoritami a som presvedčený, že významnou mierou prispejú k navráteniu dôvery pacientov v naše zdravotníctvo a takisto k profesionálnemu a korektnému dialógu so všetkými stavovskými organizáciami a pracovníkmi v sektore zdravotníctva," povedal Drucker.

Stanislav Špánik má za sebou širokú publikačnú a vedeckovýskumnú činnosť, absolvoval viacero vzdelávacích pobytov v USA, je aktívny v pedagogickej činnosti a je takisto členom mnohých odborných organizácií. Narodil sa v roku 1959. Štúdium medicíny začal na Lekárskej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe a v roku 1984 ukončil na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Následne získal v roku 1987 prvostupňovú atestáciu z internej medicíny, v roku 1991 atestáciu z hematológie a transfúziológie a v roku 1994 atestáciu z klinickej onkológie.

V roku 1984 nastúpil na hematologicko-transfúzne oddelenie a chemoterapeutické oddelenie Ústavu klinickej onkológie v Bratislave, od roku 1990 pôsobil na Internom oddelení a neskôr Internej klinike Národného onkologického ústavu. Od roku 1996 pôsobí v Onkologickom ústave sv. Alžbety v Bratislave, najskôr ako primár a v súčasnosti ako prednosta Internej - onkologickej kliniky. V roku 1996 získal docentúru z verejného zdravotníctva – epidemiológie infekčných chorôb a v roku 2002 obhájil profesúru z verejného zdravotníctva na Trnavskej univerzite.

Andrea Kalavská má za sebou širokú publikačnú a prednáškovú činnosť doma aj v zahraničí. Ako lekárka pôsobila v rámci projektov i v zahraničí - v krajinách ako Južný Sudán, Kambodža, Haiti či Kirgizsko. Narodila sa v roku 1977.

Štúdium medicíny absolvovala na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Titul PhD. v odbore verejné zdravotníctvo získala v roku 2005 na Trnavskej univerzite na Fakulte zdravotníctva a sociálnej práce. Neskôr absolvovala špecializačné skúšky v odboroch vnútorné choroby a tropická medicína na SZU v Bratislave.

Docentúru a titul MHA získala na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce. V roku 2003 začala pracovať na Internej klinike Fakultnej nemocnice s poliklinikou Trnava.

TASR informovala hovorkyňa MZ SR Stanislava Pondelová.