Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Ministri D. Bútora a M. Wlachovský otvorili školský rok v Brezovej

Na snímke uprostred minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský sa prihovára k žiakom na školskom dvore novopomenovanej Základnej školy Dr. Štefana Osuského, 4. septembra 2023 v Brezovej pod Bradlom. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Okrem toho, že otvárame školský rok, toto je výnimočná chvíľa, pretože pomenúvame školu po významnom diplomatovi, informoval ministra školstva, vedy, výskumu a športu Daniela Bútora.

Brezová pod Bradlom 4. septembra (TASR) - Počas slávnostného otvorenia školského roka na základnej škole v Brezovej pod Bradlom v okrese Myjava slávnostne pomenovali školu za účasti ministra školstva, vedy, výskumu a športu Daniela Bútoru a ministra zahraničných vecí Miroslava Wlachovského po slovenskom diplomatovi a rodákovi z Brezovej pod Bradlom Štefanovi Osuskom.

Osuský ako spoluautor Clevelandskej dohody spoluformoval americkú koncepciu povojnového usporiadania Európy a spolu s ďalšími krajanmi v USA dopomohol k naplneniu práva Slovákov a Čechov na sebaurčenie. "Československá diplomacia a na ňu nadväzujúca slovenská diplomacia má v tomto regióne svoje hlboké korene. Ide o veľmi úrodný kraj z tohto hľadiska, keď odtiaľto pochádzajú traja významní diplomati - Milan Rastislav Štefánik, Štefan Osuský a Ján Papánek. Som veľmi rád, že pomenúvame školu po Osuskom, ktorý bol príkladom demokratického politika," uviedol Wlachovský.



Diplomat z Brezovej pod Bradlom ako veľvyslanec v Londýne a v Paríži usiloval vybudovať mladému štátu reputáciu, ktorú zúročil v parížskych diplomatických rokovaniach. Ich výsledkom bolo vymedzenie československých hraníc Trianonskou mierovou zmluvou, ktorú podpísal spolu s vtedajším ministrom zahraničných vecí Edvardom Benešom.

"Okrem toho, že otvárame školský rok, toto je výnimočná chvíľa, pretože pomenúvame školu po významnom diplomatovi. Vyzval som ministrov vo vláde a poprosil, aby nám pomohli otvoriť školský rok na viacerých školách a minister zahraničných vecí je tu spolu so mnou. Demonštrujeme tým istú symboliku," informoval Bútora.

Na snímke otvorenie školského roka na školskom dvore novopomenovanej Základnej školy Dr. Štefana Osuského, 4. septembra 2023 v Brezovej pod Bradlom.
Foto: TASR Radovan Stoklasa


Ako doplnil, pred školským systémom stoja viaceré výzvy. "Meníme ciele vzdelávania od toho, že máme vedieť tzv. vedomosti, fakty alebo dáta k tomu, aby sme deti viedli k schopnosti sa rozhodovať a konať samostatne, myslieť na základe dát. To je úplne nový svet, v ktorom žijeme, a som veľmi rád, že Slovensko sa konečne s istým oneskorením, ale predsa len hýbe týmto smerom," povedal minister školstva.