Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ministri dnes prídu do práce po vlastných, limuzíny ostanú v garáži

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter prichádza elektrobicyklom na zasadnutie vlády 19. septembra 2012 v Bratislave v rámci Európskeho týždňa mobility. Archívne foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V rámci týždňa mobility prídu na úrady alternatívnou dopravou.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Tak ako po minulé roky aj túto stredu sa ministri zapoja do Európskeho týždňa mobility a služobné limuzíny nechajú na svojich úradoch. Na dnešné rokovanie vlády prídu alternatívnou dopravou.

V minulosti využili bicykel, elektromobil, rikšu, trolejbus, ale aj chôdzu.

Na programe je rokovanie o predsedníctve v EÚ

Na programe majú rozpočet výdavkov na prípravu a zabezpečenie slovenského predsedníctva v Európskej únii, ktoré bude SR vykonávať od 1. júla 2016. Zatiaľ sú jasné iba tohtoročné náklady, ktoré sa pohybujú vo výške 3 miliónov eur. Na budúci rok by to malo byť vyše 15 miliónov. Podrobnú kalkuláciu výdavkov na roky 2016 a 2017 nie je podľa ministerstva zahraničných vecí možné v tomto štádiu príprav podrobne spracovať.


Zaoberať sa budú aj novelu Občianskeho súdneho poriadku

Ministerstvo spravodlivosti preložilo novelu Občianskeho súdneho poriadku, na základe ktorej budú súdy povinné vyhotovovať popri zápisnici zo súdnych pojednávaní aj zvukový záznam. Ide najmä o legislatívne opatrenia pre vykonávanie protokolu k Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ktorý Slovensko podpísalo 2. októbra 2013. Záznam sa má uchovávať na nosiči dát a byť súčasťou súdneho spisu, prípadne iným vhodným spôsobom.

Slovenská republika má naďalej snahu naplniť rozsudok Medzinárodného súdneho dvora v Haagu, ako aj medzištátnu zmluvu s Maďarskom týkajúcu sa výstavby vodného diela Gabčíkovo-Nagymaros. Neplnením rozsudku totiž nedošlo k uspokojeniu nárokov ani jednej zo strán, preto sa dajú v budúcnosti predpokladať nové požiadavky a z toho prameniace nové spory. Konštatuje to ministerstvo dopravy v aktuálnej správe o stave rokovaní v tomto spore, ktorú predložilo na dnešnú 123. schôdzu.

Na stole je aj rokovanie o susedskej spolupráce SR s okolitými krajinami

Kabinet prerokuje aj návrhy viacerých programov susedskej spolupráce SR s okolitými krajinami financovaných z eurofondov. Na cezhraničnú spoluprácu s Maďarskom by malo ísť v nasledujúcom sedemročnom období vyše 183,3 milióna eur, s Poľskom viac než 182,3 milióna eur a s Českou republikou viac ako 106 miliónov eur. Najmenej spomedzi štyroch programov, 89,3 milióna eur, dostane program spolupráce s Rakúskom.