Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ministri EÚ prerokujú vesmírnu stratégiu a podporu mladých vedcov

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vesmírna stratégia sa týka napríklad digitálnych a telekomunikačných technológii, ako sú mobilné telefóny a navigačné systémy.

Brusel 29. novembra (TASR) – O novej vesmírnej stratégii EÚ a podpore mladých vedcov a výskumníkov budú dnes hovoriť únijní ministri v Bruseli. Predsedá im slovenský minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan.

Európska komisia predstaví ministrom členských štátov novú vesmírnu stratégiu pre Európu. Tá sa týka napríklad digitálnych a telekomunikačných technológii, ako sú mobilné telefóny a navigačné systémy.

Na neformálnom obede budú ministri hovoriť o "sieťach excelentnosti" a mladých vedcoch. Na obede vystúpi Slovák Michal Juríček pôsobiaci na Bazilejskej univerzite.

Ministri rozhodnú o prijatí záverov z júlového stretnutia v Bratislave - vrátane Bratislavskej deklarácie na podporu mladých výskumníkov. Predmetom diskusie bude aj medzinárodná spolupráca v oblasti výskumu a inovácií.

Tzv. siete excelentnosti sú spoločným programom niekoľkých výskumných organizácií, ktorý spája ich činnosti v určitej oblasti.