Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Ministri J. Draxler a P. Kažimír odovzdali nové priestory ZŠ

Z otvorenia modulových priestorov základnej školy v Dunajskej Lužnej. Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler (uprostred) a minister financií Peter Kažimír (vľavo) prestrihávajú pásku počas otvorenia modulovej školy v Dunajskej Lužnej, 21. apríla 2015. Foto: TASR

V areáli Základnej školy Dunajská Lužná v okrese Senec dnes prestrihnutím pásky odovzdali do užívania nové priestory.

Dunajská Lužná 21. apríla (TASR) – V areáli Základnej školy Dunajská Lužná v okrese Senec dnes prestrihnutím pásky odovzdali do užívania nové priestory. V škole pribudlo osem tried modulového typu, čo vyrieši aktuálny kritický stav, keď sa deti učia v provizórnych podmienkach. Slávnostného aktu sa zúčastnil aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler a minister financií Peter Kažimír.

Minister školstva poukázal na dôležitosť realizácie projektu. „Deti majú možnosť sa vzdelávať vo svojej vlastnej obci, čo najbližšie k ich domovu. Oceňujem prácu všetkých tých, ktorí sa do realizácie zapojili,“ zdôraznil.

Peter Kažimír priznal, že ako minister financií nerád míňa peniaze. „Keď vidím tieto nové triedy, musím konštatovať, že poskytnuté finančné prostriedky sa dostali tam, kde ich naozaj potrebovali,“ uviedol. Pripomenul, že v ostatnom období sa vybudovalo 14 škôl za štyri milióny eur, čím sa vytvorili učebné miesta pre 3000 žiakov. „V tomto trende budeme pokračovať,“ podčiarkol.

V Dunajskej Lužnej sa viac ako 50 rokov nevybudovala žiadna nová škola. "Za ostatné štyri roky sa nám podarilo vybudovať základnú i materskú školu. V roku 2011 ZŠ mala 550 – 590 žiakov. Kapacita školy bola na 350 detí, táto budova bola viac ako potrebná,“ potvrdil starosta Štefan Jurčík.

„Sme veľmi šťastní, že sme mohli postaviť túto budovu s pomocou verejných a štátnych inštitúcií, nakoľko už dlhý čas sa boríme s problémom, nedostatkom priestorov pre vzdelávanie. Štát nám poskytol dotáciu za 200.000 eur,“ konštatovala riaditeľka ZŠ Iveta Slobodníková s tým, že pred vybudovaním nového pavilónu s vynikajúcim technickým vybavením boli obyvatelia nespokojní. „Prerobili sme rôzne priestory, napríklad suterén, telocvične, ale až dnes odovzdaný nový objekt vyriešil definitívne nedostatky,“ pokračovala.

Podľa jej ďalších slov sa kapacita zvýšila o takmer 200 miest. Toto riešenie je na štyri - päť rokov postačujúce. „Nárast obyvateľstva v našej obci je príliš vysoký. Podľa demografických výpočtoch čoskoro budeme potrebovať ďalšie priestory,“ povedala. Netajila sa ani tým, že počas výstavby odzneli kritické poznámky. „Bola tu taká averzia proti tomuto typu budovy, nakoľko na Slovensku prevláda názor, že klasická tehlová budova je najlepšia. Pavilón bol postavený za necelých šesť mesiacov. Budovu sme veľmi potrebovali, takže bol to dobrý spôsob,“ zdôraznila. Pripomenula, že po realizácii sa názor kritizujúcich zmenil. Počas zimných mesiacov odskúšali aj kúrenie. Žiadne nedostatky nezistili, je to moderná, komfortná budova.