Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Minister obrany Gajdoš: Klúčová je rýchla výmena informácií

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš na slávnostnom nástupe príslušníkov aktívnych záloh. Foto: TASR - Martin Pakovič

Ministri obrany krajín EÚ na rokovaní v Bruseli podporili rozvoj vojenských síl rýchlej reakcie, aby boli variabilnejšie a vedeli sa prispôsobiť finančným podmienkam.

Brusel 18. mája (TASR) – Za prínosné v otázke boja proti terorizmu označil dnešné spoločné stretnutie ministrov obrany a vnútra členských štátov EÚ slovenský minister obrany Peter Gajdoš. Klúčová je podľa neho rýchla výmena informácií.

Slovenský minister pripomenul, že dnes bolo vôbec prvé spoločné rokovanie únijných ministrov vnútra a obrany. V boji proti terorizmu presadzoval "zdieľanie informácií a ich veľmi rýchlu výmenu, pretože iba takýmto spôsobom sa dá včas realizovať boj proti terorizmu".

Ministri tiež podporili rozvoj vojenských síl rýchlej reakcie, aby boli variabilnejšie a vedeli sa prispôsobiť finančným podmienkam. Do tejto kategória patria aj bojové skupiny (EU Battle Groups), ktoré fungujú už desať rokov, ale ešte nikdy neboli využité v praxi.

"My sme už participovali v rámci V4 plus Ukrajina na druhej bojovej skupine EÚ a my sme boli reálne pripravení na nasadenie v prípade politického rozhodnutia," vyhlásil Gajdoš dodávajúc, že na vyslanie bojových skupín chýbala politická vôľa.

Bojové skupiny EÚ sú silami rýchlej reakcie vybavenými a vycvičenými tak, aby ich bolo možné nasadiť na strategickú vzdialenosť do 6000 kilometrov od Bruselu. Nie sú to stále jednotky, ale fungujú na rotačnom princípe. Vlani bola pol roka v pohotovosti vyšehradská bojová skupina, do ktorej Slovensko poskytlo 536 vojakov.

Ministri obrany sa dnes dohodli na vylepšovaní vojenského i civilného krízového manažmentu s cieľom vybudovať Spoločné riadiace a plánovacie vojenské stredisko EÚ (MPCC). Úlohou strediska bude koordinácia a vedenie výcvikových a poradných vojenských misií Únie. Momentálne má EÚ takéto misie tri v Afrike: v Somálsku, Mali a Konžskej demokratickej republike.

Členské štáty tiež presadzujú rozvíjanie bezpečnostnej a obrannej spolupráce s tretími štátmi "s dôrazom na partnerské štáty, ktoré vyznávajú rovnaké hodnoty ako EÚ, dodržiavajú medzinárodné právo a sú pripravené zapojiť sa do misií a operácií EÚ". Únia chce naopak pomôcť tretím štátom, aby boli schopné krízové situácie zvládať samy.