Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Ministri obrany V4 hovorili o spoločnej bojovej skupine pre rok 2023

Na snímke zľava minister národnej obrany Poľskej republiky Mariusz Blaszczak, minister obrany Českej republiky Lubomír Metnar, minister obrany Slovenskej republiky Peter Gajdoš a minister obrany Maďarskej republiky Tibor Benkö na tlačovej konferencii po rokovaní ministrov obrany krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách 15. novembra 2018. Foto: TASR Oliver Ondráš

Partneri sa venovali aj téme vojenského vzdelávania, výcviku a cvičení.

Tatranská Lomnica 15. novembra (TASR) – Ministri obrany krajín Vyšehradskej štvorky (V4) rokovali v stredu (14.11.) a vo štvrtok v Tatranskej Lomnici o viacerých témach. Slovenský minister obrany Peter Gajdoš (SNS) uviedol, že jednou z tém diskusie bolo zhodnotenie aktuálneho stavu prípravy spoločnej bojovej skupiny krajín V4, ktorá bude pre potreby EÚ v pohotovosti v druhom polroku 2019.

"S rezortnými kolegami sme mali príležitosť skontrolovať proces výstavby spoločného veliteľstva, podpory logistickej skupiny V4 pre potreby NATO a eventuálne aj pre EÚ. Čo ma však teší, je fakt, že sme spolu s partnermi prijali rozhodnutie deklarovať ďalšiu bojovú skupinu s dobou pohotovosti v prvom polroku 2023. Otvorená ostáva aj otázka deklarovať príspevok po dobu celého roka 2013, čo by bolo novinkou. Bude to však ešte predmetom diskusie a vojenského odporúčania náčelníkov ozbrojených síl V4," ozrejmil Gajdoš.

Podľa neho týmto rozhodnutím vysielajú krajiny V4 jasný signál, že sú pripravené spoločne plniť záväzky smerom k EÚ. Zároveň to svedčí o spoločnom zámere podieľať sa na zvládnutí krízových situácií v bezprostrednom susedstve EÚ v prípade ich potenciálneho výskytu. "Ako to bolo napríklad pri zabezpečení koordinácie nelegálnej migrácie v Maďarsku v roku 2016," vysvetlil slovenský minister. Zároveň dodal, že pre napredovanie spolupráce vyšehradskej skupiny bolo toto stretnutie veľmi dôležité.

Partneri sa venovali aj téme vojenského vzdelávania, výcviku a cvičení. Úplnou novinkou bude podľa Gajdoša konferencia vojenského zdravotníctva krajín V4, ktorá sa uskutoční začiatkom februára budúceho roka na Slovensku. "Dôležitou súčasťou našej diskusie je aj zdieľanie pohľadov na súčasné obranno-bezpečnostné iniciatívy EÚ, ako napríklad PESCO, a plnenie rozhodnutí deklarovaných počas júlového samitu NATO v Bruseli. Aj tu je potenciál V4 ako aktívneho regionálneho hráča veľmi vysoký. Radi by sme ho využili, zásadný význam to má v prípade tzv. stálej štruktúrovanej spolupráci (PESCO) či pri aktivitách medzinárodného krízového manažmentu a v posilňovaní kolektívnej obrany aliancie," upozornil Gajdoš a dodal, že spoločné postoje vždy zarezonujú silnejšie, ako keby ich prezentovali krajiny samostatne.

Český minister obrany Lubomír Metnar vyzdvihol záujem Chorvátska zapojiť sa do budúcoročnej spoločnej bojovej skupiny krajín V4. Všetci štyria partneri zároveň deklarovali prísľub do roku 2024 vyčleniť na obranu 2 percentá z HDP. Poľsko už tento záväzok voči NATO plní a podľa minstra obrany Mariusza Blaszczaka ho plánuje zvýšiť až na 2,5 percenta. "Slovenská republika na budúci rok dosiahne 1,72 percenta, čo je skoršie splnenie našich záväzkov. Pri fungujúcej ekonomike je predpoklad dosiahnuť 2 percentá už v roku 2022," zdôraznil Gajdoš.