Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Slovensko podpísalo kontrakty na nákup stíhačiek F-16

Na snímke zľava viceprezidentka Lockheed Martin Ana Wugofski a minister obrany SR Peter Gajdoš pri podpise dohody o nákupe stíhačiek F-16 Block 70/72 americkej výroby. V Bratislave 12. decembra 2018. Foto: TASR Michal Svítok

Obstarávať sa bude 14 kusov lietadiel, letecká výzbroj, logistická podpora a výcvik leteckého aj pozemného personálu.

Bratislava 12. december (TASR) -Slovenská republika nakúpi stíhačky F-16 Block 70/72 americkej výroby. Príslušné dokumenty v stredu slávnostne podpísali minister obrany Peter Gajdoš (SNS) a viceprezidentka spoločnosti Lockheed Martin Ana Wugofski. Obstarávať sa bude 14 kusov lietadiel, letecká výzbroj, logistická podpora a výcvik leteckého aj pozemného personálu. Stíhačky majú byť dodané do konca roka 2023.



"Zavŕšili sme proces obstarania nových stíhacích lietadiel. Slovenská republika ukončí ochranu vzdušného priestoru lietadlami MiG-29 a nakúpi lietadlá F-16, najmodernejšiu verziu. Slovensko podpísalo dokumenty, na základe ktorých nakúpi 12 jednomiestnych a dve dvojmiestne, ktoré budú slúžiť na výcvik," ozrejmil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý bol osobne pri podpise kontraktu.

Nákup nových supersonických lietadiel označil premiér za významný počin, keďže ide o investíciu v objeme viac ako 1,6 miliardy eur za celý balík. "Slovensko sa tým hlási k svojim záväzkom navyšovať výdavky na vyzbrojovanie a dosiahnuť žiadaný cieľ na úrovni dvoch percent z HDP," deklaroval predseda vlády s tým, že Slovensko chce vyslať jasný signál o svojom ukotvení v EÚ a NATO.

Gajdoš spresnil, že Slovensko bude po nákupe stíhačiek plne kompatibilné so štátmi NATO a EÚ. Do roku 2022 krajine výrobca dodá štyri kusy lietadiel, v roku 2023 zvyšných desať. Súčasťou kontraktu je aj výcvik leteckého personálu. Dovedna pôjde o pilotov a 160 profesionálnych vojakov, ktorí sa budú pripravovať v USA. Dohodnutý je aj servis lietadiel a možnosť ich reklamácie po dobu dvoch rokov.

Ministri odobrili podpis zmlúv na nákup 14 stíhačiek F-16



Vláda SR dnes súhlasila s podpisom zmlúv na obstaranie 14 stíhačiek F-16 Block 70/72 americkej výroby spolu s leteckou výzbrojou, logistickou podporou a výcvikom. Nákup by mal Slovenskú republiku stáť 1,6 miliardy eur. Samotný slávnostný podpis zmlúv sa uskutoční ešte predpoludním.

Samotný zámer nakúpiť tieto nadzvukové lietadlá odobril kabinet ešte v júli. Jeho cieľom má byť splniť ciele spôsobilosti NATO v oblasti vzdušnej obrany, nahradiť morálne a technicky zastarané lietadlá MiG-29 a rozšíriť spôsobilosti slovenského stíhacieho letectva o ničenie pozemných cieľov. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vtedy informoval, že Slovensko za balík 14 amerických lietadiel, výcvik, muníciu a logistiku zaplatí v nasledujúcich rokoch 1,589 miliardy eur. Dododané majú byť do roku 2023, dovtedy majú ochranu vzdušného priestoru zabezpečovať lietadlá ruskej výroby MiG-29.

Ministerstvo obrany ešte koncom novembra informovalo, že boli podpísané technické zmluvy na obstaranie týchto lietadiel. Pellegrini v reakcii vyhlásil, že sú zatiaľ neplatné, keďže nebol udelený súhlas ministerstva financií. Ministerstvo potom spresnilo, že boli podpísané iba drafty príslušných technických zmluvných dokumentov. Opozícia za tento postup ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) kritizovala a vyzývala na jeho odvolanie.

Spoločnosť Lockheed Martin tvrdí, že vláda nákupom "najvyspelejších stíhačiek F-16" zvýši úroveň svojej obranyschopnosti, pričom podporí aj strategické partnerstvo s NATO a Spojenými štátmi americkými. "Vítame podpis dokumentu o ponuke a akceptácii obstarania nových lietadiel F-16 Block 70 a tešíme sa na posilnenie nášho partnerstva s Ozbrojenými silami Slovenskej republiky, ktoré už v súčasnosti používajú viacúčelový vrtuľník UH-60M Black Hawk firmy Sikorsky, Lockheed Martin," ozrejmil hovorca spoločnosti John Neilson.