Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Ministri prišli na vládu pešo, elektromobilmi a vyhliadkovým vláčikom

Predseda vlády SR Robert Fico a ministri vlády SR sa zapojili do kampane Európsky týždeň mobility a prišli v stredu 17. septembra 2014 na rokovanie vlády SR alternatívnou dopravou. Členovia vlády sa rozhodli opätovne aj tento rok podporiť túto myšlienku, ktorá propaguje väčšie využívanie verejnej dopravy, bicykla a pešej chôdze a má pozitívny vplyv nielen na životné prostredie, ale aj zdravie ľudí. Na snímke podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (vpravo) prichádza pešo na rokovanie vlády. Foto: TASR/Štefan Puškáš

MHD v Bratislave je počas Európskeho týždňa mobility zadarmo pre všetkých vodičov.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Členovia slovenskej vlády aj tento rok podporili Európsky týždeň mobility. Na zasadnutie kabinetu dnes neprišli služobnými limuzínami ale alternatívnymi spôsobmi dopravy.

Premiér Robert Fico dorazil na Úrad vlády pešo. Rovnakým spôsobom sa sem dopravili aj šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák, minister kultúry Marek Maďarič, minister dopravy Ján Počiatek a minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Elektromobily z produkcie bratislavskej automobilky využil minister vnútra Robert Kaliňák a minister životného prostredia Peter Žiga. Obaja vozidlá aj šoférovali. Pätica ďalších ministrov si objednala jeden z vyhliadkových vláčikov, ktoré po Bratislave vozia turistov. Zviezol sa v ňom minister obrany Martin Glváč, minister školstva Peter Pellegrini, minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, minister práce Ján Richter a šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská.



„Keď sa prejdem pešo, ľudia majú svoje radosti a starosti, tak sa snažia s nimi rozdeliť,“ opísal premiér, ktorého po ceste zastavili viacerí okoloidúci. Teší ho, že sa počas toho nestretol so žiadnou agresivitou.

Rezortní šéfovia si zhodne iný spôsob dopravy do zamestnania, než služobnou limuzínou pochvaľovali. Priznali však, že iné dni po ňom takmer nesiahajú, najmä z časových dôvodov. „Vždy si hovorím, keď je tento deň mobility, že to budem robiť pravidelne, ale fakt je, že vždy sú nejaké veci, ktoré potrebujete vybaviť, zariadiť,“ vysvetlil Miroslav Lajčák.

Fotogaléria z príchodu ministrov




Alternatívne ministri prišli len na vládu. Z domu väčšinou cestovali autami. „Prišiel som limuzínou dnes ráno. Mal som ešte nejaké povinnosti mimo mesta, tak som nemohol inak,“ zdôvodnil napríklad Peter Žiga. Vysvetlil, že elektromobil má ich ministerstvo zapožičané od výrobcu. „Chceme podporovať aj našu výrobu, tie autá sa vyrábajú u nás,“ doplnil.



MHD v Bratislave je počas Európskeho týždňa mobility zadarmo pre všetkých vodičov. Ministri to zrejme nevyužijú. „Zamyslím sa nad tým ešte,“ uviedol Ján Počiatek. Pravidelne sa v MHD vozieva jedine Tomáš Borec. Ten tiež vedel uviesť koľko stojí základný cestovný lístok. „Naposledy som hromadnou dopravou šiel minulý týždeň s mojimi deťmi,“ priblížil.





„Myslím si, že toto je na plyn, má byť to dnes také ekologickejšie,“ vysvetlil Martin Glváč, prečo je podľa neho vyhliadkový vláčik alternatívna doprava. Ministri, ktorí ho využili uviedli, že za jazdu v ňom riadne zaplatili. Zadarmo mal jazdu iba Ľubomír Jahnátek. „Ja som konkrétne neplatil, lebo moji kolegovia sa rozhodli, že to bude darček k môjmu životnému jubileu,“ prezradil.



Marek Maďarič vidí význam Európskeho týždňa mobility v tom, že poukazuje na existenciu aj iných druhov dopravy ako auto. „Naozaj, v takýchto mestách ako je Bratislava to môže pre niektorých ľudí znamenať aj úsporu času,“ uviedol.

„Ja sa teším, ako Bratislava bude lákať vodičov, aby prestupovali do MHD. Nové električky, nové autobusy by tomu asi mohli pomôcť, že to bude zaujímavejšie, čo do pohodlia a čistoty,“ domnieva sa Robert Kaliňák. O niečo prázdnejšie môžu byť cesty v hlavnom meste podľa neho potom, ako bude spustená doprava električkou do Petržalky.