Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Ministri zahraničia krajín EÚ sa pozrú na Sýriu, Cyprus či vzťah únie

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, archívna fotografia. Foto: TASR/AP

To sú témy, o ktorých budú hovoriť ministri zahraničných vecí na pondelkovom (16.1.) pravidelnom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Bratislava 14. januára (TASR) - Vývoj v Sýrii a v regióne západného Balkánu, ženevské rokovania o zjednotení Cypru, vzťah Európskej únie s Tureckom, ale aj zahraničnopolitické priority únie v prvom polroku 2017. To sú témy, o ktorých budú hovoriť ministri zahraničných vecí na pondelkovom (16.1.) pravidelnom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci (FAC) v Bruseli. Slovensko bude zastupovať minister Miroslav Lajčák. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Ministri sa zídu tento rok prvýkrát. Pri Sýrii budú klásť dôraz na hodnotenie aktuálnej bezpečnostnej a politickej situácie v krajine. Hovoriť budú aj o úlohe EÚ pri obnovení rokovacieho procesu zacieleného na ukončenie konfliktu, o blízkovýchodnom mierovom procese.

Zároveň zhodnotia výsledky Parížskej konferencie aj zahraničnopolitické priority EÚ v prvom polroku 2017. Pozrú sa aj na aktuálny vývoj v regióne západného Balkánu, prebiehajúce ženevské rokovania o zjednotení Cypru aj vzťahy únie s Tureckom. Očakáva sa, že Rada prijme závery k Libanonu.