Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Ministri životného prostredia EÚ vyjadrili podporu obnove prírody

Na snímke minister životného prostredia SR Milan Chrenko. Foto: TASR Jakub Kotian

Nosnou témou rokovaní bola obnova ekosystémov, zachovanie a zlepšenie druhovej pestrosti, udržateľné využívanie prírodných zdrojov a boj s klimatickou krízou.

Luxemburg 23. júna (TASR) - Minister životného prostredia SR Milan Chrenko a jeho rezortní partneri z ďalších krajín EÚ v piatok v Luxemburgu vyjadrili podporu obnove prírody. TASR o tom informovalo oddelenie komunikácie Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR).

"Negatívne vplyvy klimatickej zmeny sa budú ďalej stupňovať. Bez realizácie opatrení budú ohrozené nielen ekosystémy a príroda, ale tiež poľnohospodárstvo, potravinová bezpečnosť i ďalšie sektory," uviedol Chrenko na zasadnutí Rady ministrov EÚ pre životné prostredie.

Nosnou témou rokovaní bola obnova ekosystémov, zachovanie a zlepšenie druhovej pestrosti, udržateľné využívanie prírodných zdrojov a boj s klimatickou krízou.

Na dôležitosť udržateľného využívania prírodných zdrojov upozorňuje tiež vyše 3300 európskych vedcov, ktorí žiadajú obnovu prírody a aj obmedzenie používania pesticídov v poľnohospodárstve, píše slovenský envirorezort v tlačovej správe.

Návrh nariadenia o obnove prírody je pre Slovensko tiež príležitosť, ako prispôsobiť krajinu na negatívne dôsledky klimatickej zmeny, z čoho budú prosperovať aj ďalšie hospodárske odvetvia. Ministerstvo životného prostredia SR v tejto súvislosti uvádza opatrenia na obnovu prírody a biodiverzity v poľnohospodárskej krajine, zvrátenie úbytku opeľovačov vrátane včiel či opatrenia v mestách, ktoré prispejú k zmierneniu horúčav.

MŽP SR dodáva, že na európskej pôde budú naďalej pokračovať diskusie o novej legislatíve – nariadení o obnove prírody (Nature Restoration Law - NRL). Pripravovaná právna norma má zastaviť úbytok biodiverzity vrátane opeľovačov.

Rôzne lobistické skupiny a odporcovia týchto nariadení tvrdia, že opatrenia budú mať tiež nepriaznivé účinky na poľnohospodárov, rybárstvo a spoločnosť ako celok, a naznačujú, že ohrozia potravinovú bezpečnosť a zničia pracovné miesta.

Vedci však upozorňujú, že odporcom chýbajú vedecké dôkazy, dokonca sú s nimi v rozpore. Napríklad z hľadiska biodiverzity až 50 percent pôdy, na ktorej sa pestujú plodiny závislé od opeľovačov, sa pasuje s nedostatkom opeľovačov, uvádza MŽP SR v tlačovej správe.