Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Slovensko

Šéfovia envirorezortov podpíšu Ministerskú dunajskú deklaráciu

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Organizátorom videokonferencie je Medzinárodná komisia na ochranu rieky Dunaj so sídlom vo Viedni.

Bratislava 8. februára (TASR) - Štrnásť európskych ministrov životného prostredia, medzi nimi aj Ján Budaj (OĽANO), podpíšu v utorok na zasadnutí Ministerskú dunajskú deklaráciu. Informovalo o tom tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Zasadnutie na úrovni ministrov sa podľa envirorezortu uskutočňuje raz za šesť rokov pri príležitosti spoločného podpisu ministerskej deklarácie, ktorá vyjadruje víziu dunajských krajín spolupracovať pri ochrane a manažmente vôd. Organizátorom videokonferencie je Medzinárodná komisia na ochranu rieky Dunaj so sídlom vo Viedni.

MŽP na webovej stránke uvádza, že rieka Dunaj spája 14 krajín (Nemecko, Rakúsko, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Srbsko, Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Rumunsko, Moldavsko a Ukrajina). Je symbolom integrácie a rozširovania EÚ a tiež tradičnej spolupráce európskych krajín.

Medzinárodná komisia na ochranu rieky Dunaj v tejto súvislosti vyvíja podporné aktivity a opatrenia v povodí rieky Dunaj, koordinuje implementáciu smerníc EÚ v oblasti vôd a vytvára platformu pre pokračujúcu výmenu skúseností a uľahčuje spoluprácu medzi členskými a nečlenskými krajinami Únie.