Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Minulý rok kontaktovalo Centrum právnej pomoci 119.622 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Centrum zároveň poskytlo pomoc 3886 ľuďom z Ukrajiny, z toho 3576 ľuďom pri registrácii o dočasné útočisko a 310 klientom poskytlo právnu pomoc v kanceláriách.

Bratislava 22. marca (TASR) - Minulý rok kontaktovalo Centrum právnej pomoci 119.622 ľudí, z toho 98.773 vo veci osobného bankrotu a 20.849 ľudí vo všeobecnej agende. TASR o tom informovali z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

Centrum zároveň poskytlo pomoc 3886 ľuďom z Ukrajiny, z toho 3576 ľuďom pri registrácii o dočasné útočisko a 310 klientom poskytlo právnu pomoc v kanceláriách. "Od prvých dní príchodu ľudí z Ukrajiny sa centrum veľmi aktívne zapojilo do poskytovania právnej pomoci ľuďom vo veľkokapacitných centrách a v našich 15 kanceláriách," priblížila riaditeľka centra Zuzana Števulová. Poukázala, že pomoc ľuďom z Ukrajiny im rozšírila agendu pomoci ľuďom s migračnou skúsenosťou, ktorá dovtedy zahŕňala iba pomoc žiadateľom o azyl a ľuďom v zaistení.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), s ktorým podpísali ešte v októbri Memorandum o spolupráci, odovzdal v stredu centru dve vozidlá, 16 mobilných telefónov a 16 laptopov. "Týmito technickými príspevkami môžeme podporiť Centrum právnej pomoci a posilniť kapacity na poskytovanie bezplatnej právnej pomoci a ochranu práv zraniteľných skupín naprieč Slovenskom, vrátane utečencov a ľudí bez štátnej príslušnosti," priblížila vedúca Úradu UNHCR na Slovensku Danijela Popovic-Efendic.