Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Minulý týždeň prišlo na cestách o život sedem ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR

Bez smrteľných nehôd boli minulý týždeň tri kraje, Bratislavský, Trenčiansky a Košický.

Bratislava 6. júla (TASR) - Minulý týždeň prišlo na cestách o život sedem osôb. Dôvody sú rôzne - neprispôsobenie jazdy, nevenovanie sa vedeniu, vysoká rýchlosť, precenenie svojich schopností. Informovala o tom dnes hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Baloghová.

"Dve smrteľné nehody eviduje polícia v Žilinskom a Prešovskom kraji, po jednej v Banskobystrickom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Bez smrteľných nehôd boli minulý týždeň tri kraje, Bratislavský, Trenčiansky a Košický," konkretizovala.

Od začiatku tohto roka do nedele 5. júla v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka klesol počet nehôd o 89 a počet usmrtených o 11. "Najviac smrteľných nehôd bolo v Žilinskom kraji (24), v Prešovskom (20) a v Banskobystrickom (19). Naopak, najmenej nehôd eviduje polícia v Trnavskom kraji (8), v Nitrianskom (10) a Trenčianskom kraji (11)," doplnila Baloghová.

O život doposiaľ prišlo podľa hovorkyne 70 vodičov a spolujazdcov, 11 motocyklistov, 34 chodcov a štyria cyklisti. "Napriek klesajúcemu počtu dopravných nehôd a ich následkov polícia opätovne vyzýva všetkých účastníkov ciest, aby zodpovedne pristupovali nielen k svojim životom, ale aj k životom ostatných," uviedla.

Polícia pripomína tiež, že najmä počas horúcich dní treba na cesty vyraziť oddýchnutý a dodržiavať pitný režim. Zdôrazňuje, že sa tým nemyslí alkohol. Vodiči by si tiež mali robiť častejšie prestávky, vyhýbať sa hlavným cestným ťahom a zvoliť si menej frekventovanú trasu.

Polícia už viackrát avizovala, že v záujme bezpečnosti zvýšila dohľad najmä na miestach s väčším pohybom osôb. "Taktiež v miestach, kde je zvýšené riziko vzniku nehôd či kolízií. Na internetovej stránke sú zverejnené nehodové úseky, aby si aj vodiči uvedomili, že sa musia aj sami pričiniť k zníženiu nehôd bezpečnou jazdou," doplnila Baloghová.

Chodci a cyklisti majú nosiť reflexné prvky. "Vodiči, ktorí pri strete s týmito účastníkmi neutrpia také fatálne následky, by mali byť ostražití a predvídať najmä na miestach, kde možno predpokladať, že je zvýšený pohyb týchto účastníkov," uzavrela hovorkyňa.