Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Miroslav Beblavý prirovnal Čaploviča k dobrotivému cárovi

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Martin Baumann

Novela zákona o odbornom vzdelávaní nemá zmeniť len mechanizmus stanovenia počtu tried prvých ročníkov stredných škôl, ktoré sú financované normatívom z rezortu školstva.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Novela zákona o odbornom vzdelávaní robí z ministra školstva dobrotivého cára. Tvrdí to poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý, ktorý považuje právnu normu za nebezpečnú.

Upozornil, že o počtoch tried na stredných školách má rozhodovať samosprávny kraj, ale ministerstvo školstva môže zakročiť. "Ak minister bude chcieť, môže rozhodnutie samosprávneho kraja zmeniť. Mne to naozaj pripomína rozprávky o dobrotivom cárovi, ktorý keď sa dopočuje v ďalekej Moskve o svojich zlých guvernéroch, tak do toho vstúpi," povedal Beblavý.

Poslanec si myslí, že Slovensko ide 20 rokov cestou, na ktorej žiaci, rodičia ani zriaďovatelia školy nemôžu závisieť od toho, "či sa dobrotivý cár-minister rozhodne tak alebo inak". Beblavý trvá na jasných pravidlách a nárokoch na to, aby školy mohli existovať bez ohľadu na to, či sa práve znepáčia samosprávnemu kraju vedenému Smerom-SD, alebo nie.

Beblavý vidí najväčší problém v tom, že samosprávne kraje sa vďaka novele zákona o odbornom vzdelávaní dostanú do situácie rodiča, ktorý má urobiť súťaž krásy medzi svojou dcérou a jej spolužiačkami. "Každý rodič najviac miluje svoju dcéru a najviac sa mu páči práve ona. Aj kraje majú rozhodovať o tom, či zatvoria svoju alebo cudziu školu. Budem veľmi prekvapený, keď budú zatvárať svoje," povedal Beblavý.

Podľa neho je svojím spôsobom aj nemožné toto od krajov žiadať. A preto by im takéto právomoci Beblavý ani nedával. Keď im ich ale minister Dušan Čaplovič (Smer-SD) chce dať, ministerstvo musí podľa Beblavého "veľmi tvrdo kontrolovať" rozhodovanie krajov.

Beblavý tiež zdôraznil, že rozhodovanie o počte tried nemá byť politické, ale odborné. "Tak ako sa nedáte liečiť trojpätinovou väčšinou v miestnom zastupiteľstve, tak ani rozhodnutie o tom, či je škola kvalitná, nie je rozhodnutie politické, je to rozhodnutie odborné," uzavrel Beblavý.

Poslanec chce novelu z dielne ministra Čaploviča zmeniť viacerými pozmeňovacími návrhmi. Okrem iného chce aj to, aby školy mohli viesť pedagogickú dokumentáciu elektronicky. Rovnako sa pokúša zachrániť šesťročné Gymnázium Viliama Paulinyho–Tótha v Martine. Nenavrhuje však povoliť zriaďovanie šesťročných gymnázií na Slovensku. "Môj návrh má umožniť, aby, ak je experiment úspešný, ale ministerstvo ho nechce šíriť po celom Slovensku, tak aby aspoň dalo pečiatku, že tuto to môže pokračovať, ale inde to zavádzať nebudeme," vysvetlil.

Vládni poslanci obhajovali Čaplovičovu novelu. Bibiána Obrimčáková sa nazdáva, že prispeje k tomu, aby absolventi po škole neputovali rovno na úrad práce. "Ak nechceme, aby naša mládež vysedávala na úradoch práce, musíme jej zabezpečiť dobré vzdelanie," vyhlásila v pléne.

Novela zákona o odbornom vzdelávaní nemá len zmeniť mechanizmus stanovenia počtu tried prvých ročníkov stredných škôl, ktoré sú financované normatívom z rezortu školstva. Mení tiež pravidlá pri prijímaní žiakov do stredných škôl. Norma má tiež umožniť získať nižšie stredné vzdelanie na odbornej škole žiakom, ktorí ukončili základnú školu v nižšom ako deviatom ročníku. Rezort školstva chce novelou zvýšiť záujem žiakov základných škôl o štúdium na stredných odborných školách a podporiť štúdium v odboroch, ktoré sú požadované trhom práce, avšak v súčasnosti majú nízky počet absolventov.