Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci okolo Miškova chcú koniec odpútavania pozornosti od Váhostavu

Juraj Miškov Foto: TASR - Pavel Neubauer

"Vyzývame Smer-SD a opozičné strany, aby ukončili tento kabaret," uviedli dnes poslanci vo svojom vyhlásení.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Odvolávanie šéfa KDH Jána Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady SR slúži na odpútanie pozornosti od hľadania riešení pre veriteľov veľkých firiem v reštrukturalizácii. Myslia si to nezaradení poslanci NR SR Martin Chren, Jozef Kollár, Daniel Krajcer a Juraj Miškov.



"Vyzývame Smer-SD a opozičné strany, aby ukončili tento kabaret a vrátili sa k hľadaniu systémových riešení, ktoré povedú k tomu, aby sa kauza Váhostav už nikdy neopakovala," uviedli dnes vo svojom stanovisku.

K odvolávaniu Figeľa pristúpili sociálni demokrati v rámci mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce vláda prijať opatrenia na ochranu veriteľov veľkých firiem v reštrukturalizáciách. K týmto krokom pristúpil kabinet v súvislosti so situáciou v stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. Tá neplatila svojim dodávateľom, dnes je v reštrukturalizácii a malým veriteľom chce vyplatiť 15 percent z dlhovaných peňazí. Vláda chce dať veriteľom viac.

Za problémami dodávateľov Váhostavu-SK vidí Smer-SD práve Jána Figeľa. Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) si nič iné ako odvolanie nezaslúži.

"Nič iné si tento človek nezaslúži. Niekto musí niesť politickú zodpovednosť. Ak zoberieme konkrétne faktúry živnostníkov, eseročiek a malých akcioviek, podstatná časť z nich vznikla v troch veľkých zákazkách podpísaných Jánom Figeľom v rokoch 2011 a 2012. Podstatnú časť problémov spôsobil pán Figeľ, ktorý politicky tlačil na firmy a tie ponúkli nereálne ceny," povedal premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že na odvolanie Figeľa má jeho strana morálne právo.

Opozícia sa za Figeľa postavila. Tvrdí, že Smer-SD chce z neho urobiť obetného baránka. Odvolanie si podľa opozície nezaslúži, keďže to bol práve on ako minister dopravy, kto ušetril Slovensku milióny eur na diaľniciach. Podľa opozície ho chce Smer-SD odvolať práve preto, že sociálnym demokratom prekazil "megakšeft" s diaľnicami.

Poslanec Smeru-SD Anton Martvoň od rána zdôrazňuje, že Smer-SD chce Figeľa odvolať pre jeho fígle na ministerstve, ktoré priviedli viac ako 1000 dodávateľov Váhostavu-SK do finančných problémov.