Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

Miškov už nie je šéfom vyjednávacieho tímu SaS v Bratislavskom kraji

Na snímke poslanci zľava Jozef Mihál, Juraj Miškov, Daniel Krajcer a Jozef Kollár. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Liberáli rokujú o spoločnom postupe v BSK so stranami Ľudovej platformy.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Poslanec SaS Juraj Miškov odstúpil z pozície šéfa vyjednávacieho tímu SaS v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) a vzdal sa aj funkcie bratislavského tútora v Republikovej rade. "Pred hodinou som poslal Republikovej rade informáciu, že odstupujem z pozície tútora a pozície šéfa vyjednávacieho tímu," povedal pre TASR Miškov.

Dôvodom jeho rozhodnutia je včerajšie (9.4) vyhlásenie lídra SaS Richarda Sulíka, podľa ktorého strana nebude mať kandidáta na predsedu BSK. "Ťažko sa hrá, keď vám predseda strany jedným vyhlásením vyfúkne z ruky žolíka," poznamenal Miškov. SaS totiž mala možnosť postaviť do volieb predsedu BSK Daniela Krajcera, ktorý by vzhľadom na osobnú popularitu nebol bez šancí na zvolenie. Strana však bola ochotná vzdať sa tejto možnosti výmenou za kompenzáciu v podobe sedemnástich poslaneckých mandátov na koaličnej kandidátke.

Sulík však možnosť postaviť vlastného kandidáta vylúčil skôr, ako bola dosiahnutá definitívna dohoda pravicových strán v BSK. "Keď som to včera počul, skoro som odpadol," povedal Miškov s tým, že Sulík spochybnil vyjednávaciu pozíciu, ktorú on pripravoval pol roka. "Práve dnes o desiatej sme mali mať rokovanie," poznamenal na margo pripravovanej pravicovej koalície v Bratislave Miškov.

Sulíkove vyjadrenie kritizuje aj Daniel Krajcer. "Opäť to bol príklad, že Richard robí politiku sám. Vyhlásil to bez mandátu akéhokoľvek orgánu SaS. Poškodil vyjednávaciu pozíciu SaS," vyhlásil Krajcer.

Strana SaS nebude mať kandidáta na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Oznámil to 9. apríla na tlačovej konferencii šéf liberálov Richard Sulík.


Jozef Kollár nevylúčil zmeny


Jozef Kollár, s ktorým Sulík rokoval o možnom prieniku ich názorov, povedal, že stratégia pre jesenné regionálne voľby je schválená. Nevylúčil však, že môže prísť k istým zmenám. Tie by súviseli s jeho odchodom zo strany. Naďalej ho zvažuje, keďže ako tvrdí, medzi jeho a Sulíkovými názormi nie je možný prienik.

V súvislosti s SaS sa pre jesenné voľby do vyšších územných celkov v minulosti spomínal Daniel Krajcer. Ten tiež nedávno pripustil, že zvažuje odchod z SaS.

Liberáli rokujú o spoločnom postupe v BSK so stranami Ľudovej platformy. Predbežná dohoda pravice počíta s tým, že o kreslo šéfa kraja zabojuje opäť Pavol Frešo (SDKÚ-DS). Definitívna dohoda viazne na návrhu počtov poslancov, s ktorým nesúhlasí KDH. Ak sa strany nedohodnú, môžu sa objaviť aj iní kandidáti pravice ako Frešo.

Kandidatúru v kraji oznámila už europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová, ktorú navrhol vládny Smer-SD. Záujem zabojovať o funkciu predsedu BSK nevylučuje ani nezaradený poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina.