Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry otvára dotačný program aj na boj proti dezinformáciám

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Rezort kultúry chce programom klásť dôraz na ochranu verejnosti a maloletých pred šírením dezinformácií, hoaxov a prejavmi nenávisti či násilia.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR otvára nový dotačný program, ktorý má podporovať a rozvíjať mediálnu výchovu a bojovať proti dezinformáciám. Žiadatelia sa o podporu môžu uchádzať do 8. septembra. TASR o tom informovali z oddelenia komunikácie MK SR.

"Programové vyhlásenie konštatuje, že SR je dlhodobým terčom dezinformačných aktivít, ktoré sa ešte zintenzívnili po začatí ruskej agresie voči Ukrajine. Zraniteľnosť Slovenska podčiarkujú aj ďalšie faktory, ako napríklad nedostatočný dôraz na kritické myslenie, občiansku výchovu či históriu vo vzdelávacom procese," povedala ministerka kultúry Silvia Hroncová.

Rezort kultúry chce programom klásť dôraz na ochranu verejnosti a maloletých pred šírením dezinformácií, hoaxov a prejavmi nenávisti či násilia. Má dva podprogramy, samostatne pre podporu a rozvoj mediálnej výchovy a samostatne pre podporu boja proti šíreniu dezinformácií.

Prioritou programu je podľa rezortu kultúry podpora aktivít cielených na účinné odhaľovanie a eliminovanie šírených dezinformácií vrátane posilňovania šírenia overených a objektívnych informácií a podpora aktivít uľahčujúcich vyhľadávanie rôznych pohľadov na témy verejného záujmu, ktoré sa konajú na území Slovenska, a to s dôrazom na najmenej rozvinuté okresy.

Rezort môže poskytnúť dotáciu len na projekt alebo jeho časť zrealizovanú v roku 2023 na území SR. "Minimálna výška spolufinancovania projektu, na ktorý sa dotácia požaduje, pri predkladaní projektu je 5 % z celkového rozpočtu projektu. Disponibilný objem finančných prostriedkov na danú výzvu je 300.000 eur," dodáva MK s tým, že výška dotácie na projekt sa pohybuje od 1000 eur do 30.000 eur.

Žiadosti posúdi hodnotiaca komisia, rozhodnutie o poskytnutí, resp. neposkytnutí dotácie vydá ministerstvo do 10. novembra. Bližšie informácie nájdu záujemcovia na webstránke ministerstva.