Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Kultúrne podujatia môžu fungovať tak ako pred pandémiou

Na archívnej snímke z 5. septembra 2016 prehliadka priestorov DAB. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Respirátory budú od štvrtka (21. 4.) povinné len v domovoch sociálnych služieb a nemocniciach. Ruší sa tiež povinná karanténa po kontakte s pozitívne testovanou osobou.

Bratislava 20. apríla (TASR) - V stredu oznámené uvoľnenie protipandemických opatrení umožní, aby sa kultúrne podujatia mohli po dvoch rokoch opäť konať bez obmedzení. V nadväznosti na nové pravidlá, ktoré sa týkajú aj ukončenia povinnosti nosenia respirátorov na hromadných podujatiach, o tom informuje Ministerstvo kultúry (MK) SR.

"Nosenie respirátora v prevádzkach a na hromadných podujatiach v interiéri a exteriéri už nebude povinné, ale iba odporúčané," upozorňuje rezort. Pripomína, že všetky prevádzky a hromadné podujatia okrem toho, že fungujú v režime základ, sú bez kapacitných obmedzení alebo obmedzení otváracích hodín. "Organizátori tak majú voľné ruky a na podujatiach môžu využívať 100 percent kapacity bez limitujúcich režimov, a tak letné koncerty, festivaly a kultúrne podujatia môžu fungovať tak ako pred pandémiou," oznamuje ministerstvo.

Nové pravidlá oznámil po stredajšom rokovaní vlády minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Respirátory budú od štvrtka (21. 4.) povinné len v domovoch sociálnych služieb a nemocniciach. Ruší sa tiež povinná karanténa po kontakte s pozitívne testovanou osobou.

V prípade izolácie osoby po pozitívnom výsledku testu zmeny nenastávajú. Naďalej je povinná izolovať sa na päť dní a rovnako päť dní po ukončení izolácie platí aj povinnosť nosiť respirátor.

Nové pravidlá, definované vo vyhláškach Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, budú v platnosti od štvrtka 21. apríla.