Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

MK SR odmieta strašenie ITAS, nie je dôvod na zdražovanie Smart TV

Ministerstvo kultúry Foto: TASR

Nový autorský zákon nemení podľa ministerstva kultúry doterajšiu zákonom stanovenú sadzbu za tento druh zariadení vo výške 3 %

Bratislava 7. júla (TASR) – Ministerstvo kultúry odmieta strašenie IT asociácie Slovenska (ITAS), že v dôsledku nového autorského zákona príde k zdražovaniu SMART televízorov. Reagovalo tak na dnešnú tlačovú konferenciu v Bratislave, na ktorej prezident ITAS Mário Lelovský tvrdil, že zavedenie 3-% poplatku za Smart televízory od roku 2016 zdvihne ich cenu a vyvolá nákupnú turistiku Slovákov.

"Nový autorský zákon nemení doterajšiu zákonom stanovenú sadzbu za tento druh zariadení vo výške 3 %. Znamená to, že ani nedáva žiaden legitímny dôvod na zvyšovanie ich ceny," reagoval hovorca MK SR Jozef Bednár.

Pripomenul, že návrh autorského zákona prešiel dlhým pripomienkovaním zo strany všetkých relevantných subjektov, vrátane ITAS, mobilných operátorov, ďalších vyše 30 zástupcov iných subjektov aj širokej verejnosti.

"S jeho výslednou podobou súhlasila aj Hospodárska a sociálna rada vlády, keď po rokovaniach došlo k dosiahnutiu dohody na všetkých sadzbách medzi ministerstvom, Republikovou úniou zamestnávateľov, KOZ a ZMOS-om," doplnil Bednár. Ak by ministerstvo kultúry na konci legislatívneho procesu tieto sadzby znížilo, nešlo by podľa neho o spoločenskú zhodu na novej právnej úprave, ale o uplatnenie tlaku jednej či viacerých súkromných firiem združených v profesijnej asociácii.