Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ministerstvo kultúry vyhlási v júni súťaž Knižnica roka

Ilustračná snímka. Foto: Cvernovka ateliér priestory obchod knihy umenie

Odborná porota bude prihlásené knižnice hodnotiť podľa ich činnosti v roku 2018.

Bratislava 22. apríla (TASR) – Súťaž Knižnica roka bude prvýkrát vyhlásená v júni 2018. TASR o tom informovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR.

"Knižnice budú mať na prihlásenie sa do ankety čas do konca februára 2019," uviedla Simona Lukáčová z mediálneho referátu MK. "Prihlásené inštitúcie budú rozdelené do dvoch kategórií Regionálna knižnica a Obecná/Mestská knižnica, v ktorých môžu získať titul," dodala.

Odborná porota bude prihlásené knižnice hodnotiť podľa ich činnosti v roku 2018. V súlade so zverejnenými pravidlami na stránke ministerstva budú predmetom hodnotenia podmienky, ktoré knižnica vytvára na poskytovanie knižnično-informačných služieb, tiež výkony knižnice, v rámci ktorých sa zohľadní napríklad priemerný ročný počet výpožičiek na jedného obyvateľa a tiež aj realizované aktivity knižnice vrátane propagačných a publikačných činností či organizovania podujatí.

Hodnotenie bude mať na starosti päťčlenná odborná porota, ktorú vymenuje minister kultúry. Dvoch členov poroty navrhne Sekcia kultúrneho dedičstva MK, po jednom členovi Slovenská národná knižnica, Slovenská asociácia knižníc a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc.

Vyhlásenie súťaže Knižnica roka, po vzore ankety Galéria/Múzeum roka je jednou z úloh Akčného plánu Stratégie rozvoja kultúry SR na roky 2018-2020.