Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MK: Vláda by mala odsúhlasiť novú obstarávaciu cenu rekonštrukcie SNG

Budova Slovenskej národnej galérie (SNG), archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Opravovať sa má premostenie SNG, knižnica, amfiteáter, administratívna budova, historická budova Vodných kasární, ktorá má štatút národnej kultúrnej pamiatky.

Bratislava 27. novembra (TASR) – Na rokovanie vlády by sa ešte do konca roka mal dostať materiál s vyššou obstarávacou cenou rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave. Všetko bude závisieť od rokovaní ministra kultúry Mareka Maďariča s ministrom financií Petrom Kažimírom.

"Keď získam na to súhlas a hlavne financie, tak predložím nový materiál s obstarávacou cenou, ktorá vzišla z elektronickej súťaže. Som mierny optimista, že by to mohla vláda ešte v tomto roku schváliť a ešte v tomto volebnom období by sa mohlo začať s rekonštrukciou SNG," priblížil pre TASR.

Po vyhodnotení podmienok účasti na vyhlásenom verejnom obstarávaní sa na elektronickej aukcii zúčastnilo združenie firiem Galerie Bratislava (PSJ, Jihlava a PSJ Hydrotranzit) a skupina dodávateľov Hornex a ZIPP Bratislava. Aukcia sa uskutočnila vlani 17. decembra. Najnižšiu cenu 45,6 milióna eur s DPH ponúkla skupina dodávateľov Hornex a ZIPP. Vláda v októbri 2013 však na tento účel schválila 39,552 milióna eur s DPH.

"Keďže tam bol finančný rozdiel, tak som nemohol podpísať s víťazným uchádzačom zmluvu na realizáciu rekonštrukcie národnej galérie," vysvetlil Maďarič s tým, že projekt dal preto posúdiť znalcom Slovenskej technickej univerzity. Posudok potvrdil, že reálne náklady sú oveľa vyššie, ako bola vládou schválená pôvodná cena. Znalecký posudok hovorí dokonca o sume 56,4 milióna eur s DPH, avšak túto čiastku tvorí 10 percent na vedľajšie rozpočtové náklady. "Išlo mi o to, aby sa ukázala objektívna realita a posudok preukázal, že tí, ktorí sa zúčastňovali na súťaži, si to poctivo nacenili, a preto ponúkli cenu, ktoré presahovala to, čo schválila vláda," poznamenal minister.

Tento rozdiel vznikol tak, že návrh, ktorým sa v roku 2013 zaoberal kabinet, predložila SNG s cenovou úrovňou z roku 2005.

Po tom, ako novú cenu na úrovni 45,6 milióna eur s DPH schváli vláda, už nebude potrebné vypísať nové verejné obstarávanie. Maďarič očakáva, že skupina dodávateľov Hornex a ZIPP Bratislava je stotožnená so sumou, ktorú ponúkla vo verejnej aukcii, takže by sa s nimi podpísala zmluva na rekonštrukciu SNG.

Opravovať sa má premostenie SNG, knižnica, amfiteáter, administratívna budova, historická budova Vodných kasární, ktorá má štatút národnej kultúrnej pamiatky. Pribudne novostavba depozitárneho domu, obnoví sa nádvorie, hospodársky dvor, spojovacia ulička aj chodníky.