Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Prezident sa podľa politológa Klusa dostal do nemilej situácie

Prezident SR Ivan Gašparovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Politológ Rastislav Tóth postoj Jozefa Čentéša hodnotí Tóth ako trucovanie, čo považuje za osobnostnú chybu.

Bratislava 25. októbra (TASR) – Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, týkajúce sa obsadenia postu generálneho prokurátora, pripravilo prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi nemilú situáciu.

Myslí si to politológ Martin Klus, podľa ktorého súčasná situácia prezidentovi nehrá veľmi do karát.

"Myslím si, že ani pán prezident neočakával, že Ústavný súd SR rozhodne až takto priamo a adresne," uviedol pre TASR Klus.

Dodal, že prezident má iba dve možnosti. "Buď bude musieť nájsť naozaj dôvody, prečo zvolený generálny prokurátor Jozef Čentéš nespĺňa požiadavky na pozíciu, na ktorú bol legitímne zvolený, alebo ho bude musieť okamžite vymenovať," uviedol Klus. "Druhá možnosť však pánovi prezidentovi veľmi nehrá do karát, pri tej hre, čo sa začala, keď ho odmietol menovať z mne neznámych dôvodov," dodal Klus.

Politológ Rastislav Tóth, ktorý sa k tejto téme spoločne s Klusom vyjadroval ako hosť dnešného stretnutia Medzinárodného klubu SR, sa skôr ako na rozhodnutie ÚS zameral na Jozefa Čentéša. "Ja, keby ma tak veľmi nechceli, tak sa stiahnem a nebudem zo seba robiť šaša," uviedol Tóth. Postoj Čentéša hodnotí Tóth ako trucovanie. "Vytrucovať si pozíciu zástupcu štátu je podľa mňa osobnostná chyba," nedával si servítku pred ústa Tóth. Dodal, že človek, ktorý túži po svojom profite, by štát nemal zastupovať.

Na základe rozhodnutia ÚS je hlava štátu povinná zaoberať sa návrhom Národnej rady (NR) SR na vymenovanie generálneho prokurátora. Ak bol zvolený postupom v súlade s právnymi predpismi, v primeranej lehote buď vymenovať navrhnutého kandidáta, alebo oznámiť NR SR, že ho nevymenuje. Uviesť však musí dôvody, ktoré ale nemôžu byť svojvoľné.

Prezident SR Ivan Gašparovič dnes novinárom povedal, že sa v prípade vymenovania alebo nevymenovania Jozefa Čentéša za nového generálneho prokurátora (GP) bude riadiť rozhodnutím Ústavného súdu (ÚS) SR. Na novinársku otázku, či má Gašparovič dôvody na nevymenovanie Čentéša, prezident reagoval tým, že už vyše roka sa píšu dôvody.