Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

Rezort kultúry nesúhlasí s kritikou Konráda Rigóa

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR Martin Baumann

Ak sa dotačný program stane sú časťou fondu, bude tam presunutý aj s plnou súčasnou dotáciou, plus s každoročným polmiliónovým zvýšením.

Bratislava 12. marca (TASR) - Transformácia súčasného Fondu na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) na širšie koncipovaný fond, ktorý by mal implementovať aj súčasný grantový program "Kultúra znevýhodnených skupín", nebude znamenať krátenie zdrojov, ale, naopak, zvýšenie dotačných prostriedkov. Ministerstvo kultúry (MK) SR to uviedlo v reakcii na kritiku bývalého štátneho tajomníka rezortu Konráda Rigóa (Most-Híd).

Pri hodnotení strategického materiálu Reforma pre udržateľný rozvoj kultúry a kreatívneho priemyslu Rigó upozornil na to, že spojením súčasného FPKNM a dotačného programu "zmizne" pol milióna eur. Vychádza z toho, že novokoncipovaný fond má mať na roky 2022 až 2026 každoročne zvýšené dotačné zdroje o pol milióna eur. Keďže však súčasná alokácia pre dotačný program je 980.000 eur, Rigóovi z toho vychádza zníženie celkových disponibilných zdrojov.

MK však zdôraznilo, že ak sa dotačný program stane sú časťou fondu, bude tam presunutý aj s plnou súčasnou dotáciou, plus s každoročným polmiliónovým zvýšením. "Nijakým spôsobom by sa teda neznížila súčasná alokácia na podporu národnostných menšín, ani súčasná alokácia na dotácie znevýhodnených skupín. Išlo by len o pokračovanie procesu presunu dotačných schém priamo z ministerstva na nezávislé fondy princípom tzv. predĺženej ruky. Dotácie pre znevýhodnené skupiny by nešli na úkor dotácií pre národnostné menšiny a naopak," zdôraznil hovorca Michal Hajtol z oddelenia komunikácie a protokolu rezortu kultúry.

Uistil zároveň, že v prípade realizácie navrhovanej zmeny je v záujme ministerstva konzultovať ju s orgánmi dotknutého fondu, v prípade Fondu na podporu kultúry národnostných menšín i so zástupcami národnostných menšín, dodal.

Dokument o reformných plánoch, ktoré zverejnil rezort kultúry ako materiál predstavujúci kompas na najbližšie roky na rozvoj kultúry a kreatívneho priemyslu definuje päť zásadných oblastí pre kvalitatívnu zmenu - reformu nástrojov na podporu kultúrneho a kreatívneho priemyslu (s narátanou potrebnou investíciou vo výške 61 miliónov eur), reformu štruktúry a kvality knižničnej siete (101 miliónov eur), reformu starostlivosti o zbierkové fondy pamäťových inštitúcií (75 miliónov eur), reformu starostlivosti o pamiatkový fond (6,5 milióna eur) a reformu plurality a dôveryhodnosti médií (3 milióny eur).