Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Zvolenčanka skúma vplyv inváznych druhov lienok na pôvodnú populáciu

Foto: TASR/AP

Výsledky na Slovensku ojedinelého výskumu, ktorý je zahrnutý v jej záverečnej doktorandskej práci, priblížila dnes študentom zvolenského gymnázia.

Zvolen 27. apríla (TASR) - Napríklad aj vplyv inváznych druhov lienok na populáciu u nás známych pôvodných druhov, skúmala v ostatných rokoch študentka 4. ročníka doktorandského štúdia na Fakulte ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity (TU) vo Zvolene Sandra Viglášová. Výsledky na Slovensku ojedinelého výskumu, ktorý je zahrnutý v jej záverečnej doktorandskej práci, priblížila dnes študentom zvolenského gymnázia.

Viglášová skúmala lienky vo viacerých európskych krajinách. Okrem Slovenska napríklad aj vo Veľkej Británii a Českej republike. Venuje sa ich ekológii, mapovaniu a sleduje, ako na ich výskyt vplývajú aj nepôvodné druhy. S tými sa vďaka globálnemu obchodu a klimatickej zmene stretávame čoraz častejšie. A práve vďaka obchodu sa k nám dostala aj lienka východná, ktorá má domovinu v ďalej Ázii.

"S lienkou východnou sa môžeme na území Slovenska stretnúť už od roku 2008. Už začiatkom 20. storočia bola v Spojených štátoch typickým druhom, využívaným v skleníkoch v boji proti biologickým škodcom, napríklad voškám, no postupne, za určitých okolností, sa stala inváznou a rozšírila sa skoro do celej Európy," hovorí.

Ešte v druhej polovici 20. storočia bolo na Slovensku známych okolo 80 pôvodných druhov lienok, pričom k najznámejším patrí lienka sedembodková, v minulosti aj lienka dvojbodková. Dnes ich je 84, ktoré sú rozšírené o niektoré novoobjavené druhy a práve o inváznu lienku východnú.

Práve tento druh nepôvodnej lienky začal v posledných rokoch spôsobovať nemalé problémy najmä pestovateľom ovocia či hrozna. "Táto lienka negatívne ovplyvňuje svojou početnosťou a dravosťou nielen diverzitu pôvodných druhov lienok, ale je škodlivá aj pre vinárov či ovocinárov, pretože lezie do hrozna a dozretého ovocia a znehodnocuje ho," pripomína. V neposlednom rade spôsobuje problémy aj ľudom, pretože vo veľkých množstvách nalietava do domov a bytov, so snahou zazimovať sa. Podľa Viglášovej je zaujímavé, že táto lienka je u nás častejšie zaznamenávaná v mestách a v dedinách ako v otvorenej prírode.

K obľúbeným činnostiam Sandry Viglášovej patrí popri vedeckom výskume aj popularizácia získaných poznatkov a zapájanie širokej verejnosti do zberu údajov, využiteľných aj vo výskume. S týmto cieľom založila v roku 2015 facebookovú stránku pod názvom Lienky Slovenska – Ladybirds of Slovakia. Z jej podnetu vznikla tiež facebooková stránka Ústavu ekológie lesa SAV, ktorú spravuje a napĺňa.