Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Mládež Červeného kríža si pripomenie Svetový deň boja proti AIDS

Ilustračná snímka Foto: TASR - Dano Veselský

Cieľom súťaže je vzdelávať mladých na Slovensku o možnostiach prevencie pred ochorením.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Mládež Slovenského Červeného kríža (SČK) si aj tento rok pripomenie Svetový deň boja proti AIDS prostredníctvom Národnej súťaže HIV/AIDS prevencie pre stredné školy. V rámci nej si v piatok (1. 12.) v Bratislave desať tímov stredoškolákov porovná svoje vedomosti o víruse HIV, spôsobe prenosu i ochrane. TASR o tom informovala špecialistka pre komunikáciu SČK Zuzana Vongrejová.

Cieľom súťaže je vzdelávať mladých na Slovensku o možnostiach prevencie pred týmto ochorením. "Vírus HIV je naďalej jednou z najvážnejších celosvetových zdravotných hrozieb, napriek tomu, že možnosti prevencie pred infekciou existujú. Deje sa tak v dôsledku zvýšenej migrácie ľudí, ktorí sú zo svojich domovov vyhnaní väčšinou vojnovým konfliktom. Práve prevencia je základnou témou, na ktorú sa aktivity Mládeže Slovenského Červeného kríža zameriavajú," ozrejmila Vongrejová.

V rámci súťaže sa účastníci budú môcť stretnúť a porozprávať s pracovníčkou občianskeho združenia Dom Svetla, ktoré sa zameriava nielen na pomoc v oblasti prevencie HIV/AIDS a ďalších sexuálne prenosných chorôb, ale aj na odstránenie stigmatizácie ľudí pozitívnych na HIV, ich obhajobu a pomoc pri presadzovaní ich ľudských práv.

Súčasťou kampane sú aj sviečkové pochody, ktoré majú upozorniť verejnosť na túto problematiku, odstrániť predsudky a dezinformácie, či prejaviť solidaritu ľuďom žijúcim s HIV/AIDS. "Po súťaži ako alternatívu k sviečkovému pochodu vytvoríme spolu s účastníkmi, pedagógmi a ostatnými mládežníkmi živú červenú stužku, ktorá je symbolom boja proti HIV/AIDS," dodala Vongrejová.