Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Mladí Slováci navrhli Rade EÚ stratégie v oblasti inklúzie spoločnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na konferencii, ktorá privítala viac než 300 účastníkov z 32 krajín Európy, sa zúčastnili Ľubomír Girašek, Marco Németh a Erik Jančík.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Gent 8. marca (TASR) - Slovensko na celoeurópskej mládežníckej konferencii reprezentovali vo štvrtok v belgickom Gente traja mladí delegáti, ktorí rade EÚ navrhli naliehavé inkluzívne stratégie. TASR o tom informovala Rada mládeže Slovenska (RmS).

Na konferencii, ktorá privítala viac než 300 účastníkov z 32 krajín Európy, sa zúčastnili Ľubomír Girašek, Marco Németh a Erik Jančík. Účastníci sa zameriavali na vytváranie inkluzívnych spoločností, pričom sa venovali otázkam chudoby, diskriminácie a sociálneho začleňovania.

Diskusiu a návrhy mladých ľudí z celej Európy vníma pozitívne aj jeden zo slovenských delegátov. "Ich návrhy sú neoceniteľné pri hľadaní odpovedí na aktuálne výzvy polarizujúce spoločnosť v rámci Európskej únie," uviedol Erik Jančík.

Výsledkom stretnutí mladých ľudí majú byť konkrétne odporúčania pre politiky EÚ a členských štátov v oblasti inkluzívnej spoločnosti. "Táto konferencia je živým dôkazom toho, že mladí ľudia majú silný hlas v Európe a môžu prispieť k riešeniam problémov, ktorým naša spoločnosť čelí," uviedol Marco Németh.

"Zameranie sa na inkluzívne spoločnosti je obzvlášť dôležité, keď si uvedomíme, že približne tretina mladých Európanov sa potýka s chudobou a sociálnym vylúčením," uviedla pre TASR projektová koordinátorka RmS Monika Krištofčáková. Tieto problémy podľa nej vytvárajú prekážky v prístupe k sociálnym právam a sú sprevádzané diskrimináciou, predsudkami a zločinmi z nenávisti.

Európsky dialóg s mládežou (EDM) je projekt EÚ, ktorého cieľom je vytvoriť platformu pre mladých ľudí z členských krajín, kde môžu vyjadriť svoj názor a pohľad na rôzne dôležité témy.