Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

LAJČÁK: Terorizmus nemožno spájať s vierou či etnickou príslušnosťou

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák Foto: TASR Jakub Kotian

Minister Lajčák vyjadril plnú podporu iniciatívam a aktivitám pre boj proti terorizmu.


Bratislava 27. júla (TASR) - Dozrel čas na reformu protiteroristickej architektúry Organizácie Spojených národov (OSN), ktorá by mala stáť v prvej línii boja proti terorizmu. Povedal to dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) v Bratislave na stretnutí s novovymenovaným námestníkom generálneho tajomníka OSN pre boj proti terorizmu Vladimirom Ivanovičom Voronkovom.

Jej úlohou je podľa neho stanoviť príslušné normy a medzinárodné inštitucionálne rámce kooperácie s regionálnymi organizáciami a ďalšími partnermi. Obaja sa zhodli na tom, že terorizmus a násilný extrémizmus predstavujú globálnu bezpečnostnú hrozbu.

Minister Lajčák vyjadril plnú podporu iniciatívam a aktivitám pre boj proti terorizmu a vyjadril pripravenosť spolupracovať s novovytvoreným Úradom OSN pre boj proti terorizmu počas nadchádzajúceho 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, ktorému bude sám predsedať.

"V systéme OSN existuje celá sieť inštitúcií, ktoré sa takým či iným spôsobom venujú boju proti terorizmu. Aj terorizmus však mení svoju tvár a vyvíja sa. Je preto potrebné pružnejšie reagovať na meniace sa prostredie a adaptovať naň už existujúce antiteroristické nástroje, respektíve zdokonaľovať ich a vyvíjať nové," povedal. Zároveň pripomenul, že k zintenzívneniu vzájomnej komunikácie dôjde v prvej polovici roka 2018, kedy bude Valné zhromaždenie OSN prijímať 6. revíziu takzvanej Globálnej protiteroristickej stratégie.

"Terorizmus a násilný extrémizmus sú globálne výzvy, ktoré prekračujú hranice štátov či kultúr. Neslobodno ich spájať s vierou, štátnou alebo etnickou príslušnosťou. Kľúčovú úlohu tu musí zohrávať prevencia, predovšetkým boj proti radikalizácii mladých ľudí," dodal.