Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Slováci v maďarských Mlynkoch odhalili tabuľu veľvyslancovi Migašovi

Pamätnú tabuľu bývalému veľvyslancovi v Maďarsku Jurajovi Migašovi odhalili v nedeľu 8. mája 2016 na priečelí Strediska pilíšskych Slovákov - Slovenského domu v severomaďarskej obci Mlynky (Pilisszentkereszt). Foto: TASR

Juraj Migaš zomrel 29. augusta 2015 vo veku 58 rokov.

Mlynky 8. mája (TASR) - Pamätnú tabuľu bývalému veľvyslancovi v Maďarsku Jurajovi Migašovi odhalili dnes na priečelí Strediska pilíšskych Slovákov - Slovenského domu v severomaďarskej obci Mlynky (Pilisszentkereszt). Slovenská samospráva v Mlynkoch súčasne usporiadala aj tradičnú pešiu túru Pilíšanov - VIII. spoločný výstup na vrchol Pilíša, ktorý odteraz ponesie názov Memoriál Juraja Migaša.

Organizátori sa rozhodli usporadúvať túru každoročne na pamiatku jej hlavného iniciátora, oduševneného predstaviteľa Slovenska, večného optimistu a veľkého priateľa Pilíšanov - diplomata, veľvyslanca Juraja Migaša (1957-2015).

"Juraj Migaš veľmi často chodil do Mlynkov. Bol nielen diplomatom, nielen našim veľvyslancom, ale bol našim kamarátom. On chodieval k nám nielen oficiálne, ale chodieval sa s nami zabávať, s nami tancoval, spieval, ale ako som hovorila, keď bolo potrebné, tak spolu s nami aj bojoval. Veľmi veľa môžeme jemu ďakovať, že tento slovenský dom stojí, veľmi veľa nám pomáhal a bojoval za naše práva," povedala pre TASR predsedníčka samosprávy Slovákov v Mlynkoch.

VIDEO: Slováci v Mlynkoch odhalili pamätnú tabuľu Jurajovi Migašovi


Na podujatí, ktorého cieľom je aj prehlbovanie priateľstva medzi jej účastníkmi a zároveň i medzi Maďarmi a Slovákmi, boli okrem desiatok hostí zo Slovenska prítomní aj manželka zosnulého Lena a Jurajov bratranec - niekdajší predseda SDĽ a bývalý predseda Národnej rady SR Jozef Migaš.

OBRAZOM: Odhalenie pamätnej tabule Jurajovi Migašovi


Juraj Migaš zomrel 29. augusta 2015 vo veku 58 rokov. V diplomacii pracoval viac ako 30 rokov, naposledy pôsobil ako veľvyslanec v slovinskej Ľubľane.

Predkovia pílíšskych Slovákov žili dlhé stáročia v osadách pod vrchom Pilíš, ktorý sa pôvodne nazýval Pleš a ktorý je najvýraznejším symbolom tam žijúcich Slovákov. Určujúcim prvkom ich živobytia bolo drevo, ktoré nachádzali v pilíšskych horách. Namáhavú prácu neraz na krátky čas prerušili práve na vrchole Pilíša. Obedňajšie chvíle oddychu pri spoločnom ohni využili nielen na opekanie slaniny, ale aj na kus reči, na upevňovanie priateľstva.