Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Maďarič nevidí problém v limitoch pre strany, nemajú byť ale účelové

Na snímke Marek Maďarič. Foto: TASR - Pavol Zachar

Exminister kultúry a poslanec NR SR to povedal v reakcii na návrh SNS a Smeru-SD, ktorý má okrem iného zaviesť limity na členov strán kandidujúcich do Národnej rady SR a Európskeho parlamentu.

Bratislava 28. mája (TASR) - Exminister kultúry a poslanec Národnej rady SR Marek Maďarič (Smer-SD) by nevidel problém v určení formálnych vecí, ktoré majú charakterizovať politické strany. Zmeny v zákone o politických stranách by však nemali byť podľa neho účelovo namierené proti nejakej existujúcej strane. Povedal to v reakcii na návrh SNS a Smeru-SD, ktorý má okrem iného zaviesť limity na členov strán kandidujúcich do Národnej rady SR a Európskeho parlamentu.

"Ešte som si ho nepreštudoval. Do istej miery určiť presnejšie počty či formálne veci, ktoré majú stranu charakterizovať, by nemuseli byť zlé. Ale nepáčilo by sa mi, keby to bolo účelovo namierené proti nejakej existujúcej strane," uviedol. Debata o nových pravidlách pre strany sa podľa jeho slov odvinula od pôsobenia OĽaNO na politickej scéne. Hnutie malo dlhú dobu len štyroch členov. "Čo je tiež extrém, ktorý nie je správny," myslí si Maďarič.

V súvislosti s počtami členov zároveň poukázal, že dnes už nie je doba masového členstva v stranách. "Tak si viem predstaviť stranu, ktorá má 300 členov, aj ktorá má 15.000 členov ako Smer. Tam problém nevidím, sú rôzne stratégie fungovania politických strán," povedal exminister kultúry.