Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

M.MSOLLY: Stenty sme nenakupovali predražene, cenu sa podarilo znížiť

Mongi Msolly Foto: Nadácia Zentiva

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý dnes upozornil, že NÚSCH nakúpil ŠZM drahšie ako zvyšné dva srdcové ústavy.

Bratislava 25. augusta (TASR) – Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) nikdy nenakupoval absorbovateľné stenty za 4400 eur za kus, teda predražene, ako to prezentoval nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý. Tento špeciálny zdravotnícky materiál (ŠZM) sa pohyboval v maximálnej cene 2200 eur s DPH. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal generálny riaditeľ NÚSCH Mongi Msolly. Na túto sumu sa ústavu podarilo dostať po dodatočnej komunikácii s víťaznou firmou.

Takýmto nedorozumeniam v sumách sa chce Msolly v budúcnosti vyhnúť. Faktúry či dodacie listy by chcel zverejňovať, v tomto prípade to totiž neurobil. "Nikdy sme nenakupovali tento materiál drahšie ako ostatné srdcové ústavy," povedal Msolly. Prečo Msolly tieto informácie nezverejnil, zaujímalo aj ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD). "Už sme na túto tému mali dnes debatu," povedal minister. Zmluvu na absorbovateľné stenty má NÚSCH s firmou Meditrade, o zákazku sa mala uchádzať jediná. Pôsobí v nej príbuzná Iva Gašparoviča, ktorý je v NÚSCH členom predstavenstva. Msolly povedal, že dôležitá je podľa neho cena, ktorá nie je vyššia ako pri ostatných ústavoch. Priznal, že do obstarávania sa im často prihlási jeden uchádzač. "Nevieme s tým nič robiť," povedal Msolly.



Rezort zdravotníctva má záujem o to, aby boli nákupy v oblasti špeciálneho zdravotníckeho materiálu efektívnejšie, povedal Drucker. Nevylúčil centralizáciu nákupov i v tejto oblasti. Vníma, že do verejných obstarávaní sa často prihlási len jeden uchádzač. "Chceme urobiť opatrenia, ako tento záujem zvýšiť," doplnil Drucker. Ministrovi sa nepáči, že niektorí poslanci šíria dezinformácie, je za to, aby sa mnohé nedorozumenia riešili cez stretnutia. Na ŠZM sa podľa Druckera podarilo ušetriť už asi 30 percent. V budúcom roku by podľa neho mohla byť úspora i väčšia.

Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý dnes upozornil, že NÚSCH nakúpil ŠZM drahšie ako zvyšné dva srdcové ústavy. NÚSCH mal podľa neho za výstuž ciev používaných po infarkte, ktoré sa neskôr po úplnej regenerácii postihnutej cievy absorbujú, zaplatiť 4400 eur za kus, Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb 2200 eur za kus a Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb 3630 eur za kus.