Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Asociácia práv pacientov: Ľudia často nepoznajú svoje práva

Ilustračné foto. Foto: TASR/S. Písecký

Pacientov trápilo zanedbanie zdravotnej starostlivosti, nespokojnosť s podanou liečbou a finančnou záťažou počas nej, prípadne neoprávnený výber poplatkov u lekára.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Pacienti často nepoznajú svoje práva a ak aj nadobudnú pocit, že im nebola adekvátne poskytnutá zdravotná starostlivosť, nevedia čo robiť. Pri príležitosti Európskeho dňa práv pacientov (18. apríla) na to upozorňuje Asociácia na ochranu práv pacientov SR (AOPP), ktorá by chcela v tejto súvislosti vytvoriť sieť pacientskych poradní. Vyzýva tiež na vytvorenie samostatného inštitútu pacientskeho ombudsmana.

"Každý mesiac sa na nás s prosbou o pomoc obráti okolo 40 ľudí. Pomáhame im hľadať riešenia v jednoduchších, ale aj zložitejších situáciách," priblížila prezidentka AOPP Mária Lévyová. V minulom roku sa podľa nej na bezplatnú pacientsku poradňu ľudia obracali najmä s prosbou o usmernenie pri podávaní sťažnosti. Pacientov tiež trápilo zanedbanie zdravotnej starostlivosti, nespokojnosť s podanou liečbou a finančnou záťažou počas nej, prípadne neoprávnený výber poplatkov u lekára či neetické správanie zdravotníckeho personálu.

Podľa Lévyovej sa tiež pacienti obávajú zníženia dostupnosti liekov. "Znepokojujú nás ohlasované plány na znižovanie rozpočtu na lieky. A to najmä v situácii, keď sa aj v Európe opakovane objavujú výpadky v zásobovaní liekmi," uviedla. Oceňuje však, že zástupcov pacientov ministerstvo prizýva do diskusií o riešení problémov. "Uvítali by sme, ak by sme sa do budúcna stali stálymi členmi kategorizačných komisií so zastúpením pacientov podľa príslušných diagnóz," načrtla.