Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Rezort obrany chce pomôcť obrannému priemyslu pri získavaní eurofondov

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR - Pavel Neubauer

V súčasnosti pracuje rezortný Výbor pre EDF na mapovaní jednotlivých subjektov domáceho obranného priemyslu vrátane prioritných oblastí ich pôsobenia.

Bratislava 10. februára (TASR) - Rezort obrany chce pomôcť slovenskému obrannému priemyslu pri získavaní európskych fondov. Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) vo štvrtok prijal na pôde rezortu obrany zástupcu Európskej komisie (EK) na Slovensku Vladimíra Šuchu. Počas stretnutia diskutovali o úlohe Zastúpenia EK na Slovensku, ako aj o prioritách rezortu obrany. Medzi tie patrí okrem iného aj príprava subjektov na prihlásenie sa na výzvy pre získanie finančných prostriedkov z Európskeho obranného fondu (EDF). TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

MO SR v tejto súvislosti zriadilo aj Výbor pre EDF, pozostávajúci z expertov z rezortu, pričom do budúcnosti má zámer rozšíriť túto iniciatívu na viaceré rezorty. V súčasnosti pracuje rezortný Výbor pre EDF na mapovaní jednotlivých subjektov domáceho obranného priemyslu vrátane prioritných oblastí ich pôsobenia.

"Slovensko má kvalitných odborníkov schopných pripraviť konkurencieschopné projekty, čo potvrdzuje aj úspech viacerých spoločností v minuloročnej súťaži. Pre roky 2021 až 2027 je rozpočet Európskeho obranného fondu na úrovni osem miliárd eur a verím, že s našou podporou budú využité aj na slovenské projekty obranného výskumu a vývoja," uviedol v tejto súvislosti Naď. Témou rozhovoru bol aj boj proti hybridným a kybernetickým hrozbám a dezinformáciám, či podpora iniciatív v rámci EÚ, ako je Stála štruktúrovaná spolupráca (PESCO). Rezort obrany víta tiež úsilie Európskej komisie spracovať novú vesmírnu stratégiu Európskej únie pre oblasť bezpečnosti a obrany.

EDF je iniciatíva Európskej komisie financovaná z rozpočtu EÚ. Jeho cieľom je podporiť obranný výskum a vývoj v členských štátoch. O prostriedky z fondu sa môžu uchádzať právne subjekty so sídlom v EÚ.