Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Medailami ocenili 22 vojakov, ktorí sa vrátili z Bosny a Hercegoviny

Na snímke vľavo vyznamenanie, vpravo dole označenie styčného pozorovacieho tímu (LOT – Liaison Observation Team) slovenského kontingentu (SLOVCON). Foto: TASR/Štefan Puškáš

V súčasnosti pôsobí v Bosne a Hercegovine 36 slovenských vojakov.

Bratislava 3. júna (TASR) – Profesionálnych vojakov, ktorí sa vrátili z misie Althea v Bosne a Hercegovine, dnes v priestoroch ministerstva obrany (MO) ocenil štátny tajomník MO SR Miloš Koterec medailami za účasť v misii.

Úlohou 22 vojakov z piatej rotácie, ktorá v regióne pôsobila deväť mesiacov, bolo monitorovanie bezpečnostnej situácie s cieľom opätovne zabrániť vypuknutiu násilia.

"Najviac ma teší fakt, že ste sa vrátili všetci zdraví, plní skúseností, ktoré budete môcť odovzdať vašim nástupcom v radoch Ozbrojených síl SR," povedal v príhovore Koterec. Zároveň dodal, že títo vojaci sa stávajú zárukou kvalitnej prípravy príslušníkov OSSR, ktorí sa pripravujú na plnenie úloh nielen v Bosne a Hercegovine, ale aj v ďalších krajinách. "Je to neoceniteľná skúsenosť, je to niečo iné ako na Slovensku, je to práca v medzinárodnom prostredí a hlavne s miestnym obyvateľstvom," uviedol príslušník OSSR Vladimír Šatka, pre ktorého to bola už druhá misia na Balkáne.



Podľa hovorcu OSSR Milana Vangu je Balkán z hľadiska zahraničnej politiky Slovenska veľmi významný a v tejto misii budú OSSR pokračovať. "Možno si niekto povie, že táto misia je ľahšia ako napríklad Afganistan, ale je to možno krok k tomu ako v medzinárodnom prostredí efektívne pôsobiť, nacvičiť si to a potom tie skúsenosti prinášať naspäť," uviedol Vanga. "Vojaci chodia aktívne medzi obyvateľstvo. Zisťujú nálady, zisťujú, aká je tam situácia, pretože tá bezpečnosť je krehká, aj keď na prvý pohľad sa tam nič nedeje," dodal Vanga.

V súčasnosti pôsobí v Bosne a Hercegovine 36 slovenských vojakov.