Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

MO SR: Bojová skupina Európskej únie krajín V4 je v pohotovosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Bojová skupina Európskej únie krajín V4 je spoločným projektom Vyšehradskej štvorky v rámci Spoločnej európskej obrannej a bezpečnostnej politiky.


Bratislava 17. januára (TASR) - V kasárňach trebišovského útvaru malo tento týždeň slávnostný nástup 538 vojakov Ozbrojených síl SR, ktorých vyčlenili pre Bojovú skupinu Európskej únie krajín V4. Spolu je v bojovej skupine asi 3900 vojakov vrátane podporných jednotiek, Slováci tam teda tvoria asi 12 percent.

"Bojová skupina je v pohotovosti a je to mimoriadne dôležitý príspevok pre Európsku úniu v rámci bezpečnosti. Momentálne je plne pripravená na plnenie úloh, pre ktoré bola vytvorená," uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

Prvý zástupca Náčelníka Generálneho štábu OS SR, generálporučík Peter Gajdoš, podotkol, že súčasná bezpečnostná situácia v krajinách okolo Európskej únie kladie na celé ozbrojené sily, ako aj na našich kolegov z ostatných krajín V4, vysoké nároky na pripravenosť. "Pravdepodobnosť nasadenia nebola nikdy v histórii bojových skupín EÚ taká vysoká, ako je dnes," upozornil.

Minister obrany pripomenul, že príspevok Slovenska do bojovej skupiny bol prijatý po podrobnej analýze našich spôsobilostí. "V prípade výnimočnej situácie aj my, ako Slovenská republika, môžeme požiadať o nasadenie bojovej skupiny," vysvetlil Glváč. Spôsobilosti bojovej skupiny by sa mali udržať aj po skončení pohotovosti, a to nielen pre účely Európskej únie, ale aj NATO.

Splnenie prípravy vojakov vyvrcholilo v novembri 2015 počas medzinárodného certifikačného cvičenia Common Challenge 2015 v Poľsku.

Bojová skupina Európskej únie krajín V4 je spoločným projektom Vyšehradskej štvorky v rámci Spoločnej európskej obrannej a bezpečnostnej politiky. Najbližších šesť mesiacov budú príslušníci mechanizovanej roty, roty RCHBO, dopravnej roty a podporných jednotiek spolu s príslušníkmi štábu pripravení na nasadenie v okruhu 6000 kilometrov okolo Bruselu. Tieto sily budú môcť byť nasadené na požadované miesto do desiatich dní od rozhodnutia Európskej únie.

Bojová skupina má na základe rozhodnutia európskych inštitúcií plniť úlohy oddelenia zúčastnených strán konfliktu, stabilizáciu, rekonštrukciu a vojenské poradenstvo tretím krajinám, evakuácie, asistenčných úloh v humanitárnych operáciách alebo prevenciu konfliktov.