Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort obrany chce predať nevyužívané kasárne a letisko

Archívna snímka v areáli vojenského útvaru Mokraď. Foto: TASR/Martin Kubeš

Cena areálu Záľubica, ktorý sa nachádza v katastri obce Ľubica pri Kežmarku, je takmer 1,3 milióna eur a areálu Mokraď, ktorý je pri obci Jamník, približne 2,5 milióna eur.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR chce predať nevyužívaný kasárenský areál Záľubica i kasárne a letisko Mokraď. Cena areálu Záľubica, ktorý sa nachádza v katastri obce Ľubica pri Kežmarku, je takmer 1,3 milióna eur a areálu Mokraď, ktorý je pri obci Jamník, približne 2,5 milióna eur.

O prebytočnosti vojenského objektu Mokraď rozhodlo ministerstvo obrany v marci 2011 a o prebytočnosti areálu Záľubica v júni 2012. "Kasárne a letisko Mokraď – časť kasárne sa využívali na výcvik Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR), ktoré sa v súčasnosti vykonáva v posádke Martin. Využíval sa taktiež na umiestnenie organizačných zložiek MO SR a OS SR. Kasárenský areál Záľubica sa slúžil na výcvik OS SR a bol uvoľnený vo väzbe na rozhodnutie vlády SR o zrušení Vojenského obvodu Javorina," uviedol komunikačný odbor MO SR.

V ostatnom ponukovom konaní chcel areál Mokraď odkúpiť jeden záujemca. K uzavretiu kúpnej zmluvy však nedošlo. "Spoločnosť, ktorá v ponukovom konaní uspela, od kúpy odstúpila. Zástupca spoločnosti 24. júna 2013 oznámil MO SR, že pre neposkytnutia úveru je nútený od svojho záujmu o kúpu Kasární Mokraď odstúpiť," ozrejmilo ministerstvo.