Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rezort obrany počíta s dokončením projektov vzdušných síl

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Prioritou je podľa ministerstva jednoznačne modernizácia pozemného vojska, do ktorého sa desiatky rokov neinvestovalo.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Ministerstvo obrany (MO) SR v zmysle dlhodobého plánu rozvoja ozbrojených síl počíta s dokončením modernizačných projektov vzdušných síl. Prioritou je však jednoznačne modernizácia pozemného vojska, do ktorého sa desiatky rokov neinvestovalo napriek tomu, že je základom Ozbrojených síl SR. Zároveň sa ohradzuje voči kampani, ktorej cieľom je spochybniť rozhodnutie vedenia rezortu o spôsobe zabezpečenia ochrany vzdušného priestoru Slovenskej republiky. TASR informovala hovorkyňa MO SR Danka Capáková.

"Zdôrazňujeme, že pri modernizácii ministerstvo obrany neuprednostňuje ani v jednom z projektov žiadneho výrobcu, postupuje transparentne v zmysle platnej legislatívy a rozhodnutia vlády SR. Je nám ľúto, že mediálnu kampaň spustili práve vyjadrenia štátneho tajomníka ministerstva obrany Róberta Ondrejcsáka (nominant Mosta–Híd) a už tradične "overené a zaručené" informácie "nezávislých" bezpečnostných analytikov, ktorí bez akejkoľvek zodpovednosti hodnotia procesy modernizácie ozbrojených síl," konštatuje MO SR vo svojom vyhlásení.

Pripomína, že pre modernizáciu tak pozemných, ako aj vzdušných síl sú nevyhnutné zdroje, ktorých potrebu predložil rezort obrany v dlhodobom pláne. "Ten je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní a len pre ilustráciu pripomíname, že na modernizáciu pozemného vojska je do roku 2030 potrebných viac ako tri miliardy eur a na dokončenie modernizácie vzdušných síl a obmenu stíhacích lietadiel sú potrebné ďalšie viac ako 2,6 miliardy eur," dopĺňa rezort obrany.

Ochrana vzdušného priestoru bude podľa MO SR aj naďalej plnohodnotne zabezpečená. "Práve naopak, ak by sme modernizáciu ozbrojených síl neriešili systémovo, bola by ohrozená schopnosť ozbrojených síl garantovať obranu Slovenskej republiky a byť dôveryhodným partnerom pre spojencov," dodáva rezort obrany.

Štátny tajomník MO SR Róbert Ondrejcsák dnes kritizoval rozhodnutie šéfa rezortu obrany Petra Gajdoša (nominant SNS), ktorý chce odložiť rozhodnutie o nákupe nových stíhačiek na budúci rok. Upozornil, že odklad znamená, že sa "predĺži zmluva s Ruskom a ja sa s tým ako odborník neviem stotožniť".