Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Povyšovanie vojakov sa má zmeniť, zohľadní najmä odbornosť

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Súčasťou nového systému kariérneho rastu vojakov bude každoročné novokoncipované služobné hodnotenie profesionálneho vojaka.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Kariérny rast profesionálnych vojakov má po novom podľa ministerstva obrany reálne zohľadňovať ich odborné kvality a bude prispôsobený reálnym potrebám Ozbrojených síl (OS) SR. "Pri návrhu nového kariérneho postupu sme zohľadnili najmä stabilizáciu kvalitného a odborne pripraveného personálu ozbrojených síl," povedal šéf rezortu obrany Martin Glváč.

Návrh nového zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorý v júni schválila vláda, preto zavádza nové pravidlá na vytváranie služobnej kariéry profesionálneho vojaka. Návrh posilňuje právomoci a podiel veliteľov na kariérnom postupe profesionálnych vojakov. Kariéru vojaka bude sledovať garant vojenskej odbornosti a personálne zámery budú zladené tak, aby napĺňali potreby ozbrojených síl.

"Doterajší konkurenčný výber je postavený skôr na administratívnom princípe riadenia služobnej kariéry profesionálneho vojaka. Nové pravidlá prinesú do systému povyšovania pružnosť a operatívnosť a predovšetkým budú zohľadňovať odborné kvality a schopnosti príslušníkov Ozbrojených síl SR," uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim.

Konkurenčný výber, na základe ktorého sú vojaci povyšovaní v súčasnosti, bol podľa ministerstva medzi širokou vojenskou verejnosťou považovaný za neobjektívny, nespravodlivý a nepružný. Obmedzoval právomoci veliteľov na kariérnom postupe a tiež výber na povýšenie. Neriešil problémy veliteľov pri obsadzovaní funkcií a nereagoval pružne na potrebu obsadenia funkcií počas roka, upozornilo ministerstvo.

Súčasťou nového systému kariérneho rastu vojakov bude každoročné novokoncipované služobné hodnotenie profesionálneho vojaka. To bude obsahovať aj návrh jeho ďalšieho kariérneho postupu. Nakoľko povýšenie profesionálneho vojaka je spojené s ustanovením do funkcie s vyššou vojenskou hodnosťou, môže byť na základe potrieb služobného úradu vykonané aj na základe výberu. Zákon novo zavádza aj možnosť tzv. mimoriadneho povýšenia profesionálneho vojaka.

TASR informácie poskytla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.