Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V prípade kritiky NATO nejde podľa rezortu obrany o novinku

Na archívnej snímke zľava minister obrany SR Peter Gajdoš a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa hovorkyne vedenie rezortu obrany pristupuje k modernizácii systémovo a systematicky.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Kritika Ozbrojených síl SR zo strany NATO nie je žiadnou novinkou, jej príčinou je dlhoročná finančná poddimenzovanosť a zanedbanosť oblasti obrany. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková v súvislosti s informáciami, ktoré vyplývajú zo sumára hodnotiacej správy NATO. Ten na sociálnej sieti zverejnil Martin Dubéci z mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS).

K autenticite zverejneného dokumentu sa ministerstvo odmietlo vyjadriť, pretože "rešpektuje nariadenia Národného bezpečnostného úradu a NATO". Tie hovoria, že sumárne hodnotenie síce môže byť sprístupnené oprávneným občanom, ale nie širokej verejnosti. NATO podľa zverejneného dokumentu vyčíta SR pomalé tempo budovania ťažkej mechanizovanej brigády, ktorá by mala byť jednou z jej hlavných priorít, ako aj nedostatočný počet vojakov či vojenských lekárov.

Podľa Capákovej vedenie rezortu obrany pristupuje k modernizácii systémovo a systematicky v zmysle Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl SR s výhľadom do roku 2030, schváleného bezpečnostnou radou a vládou. Fakt, že záväzok strednej mechanizovanej brigády sa posúval od roku 2004, je podľa nej práve výsledkom predchádzajúcej nekoncepčnosti modernizácie.


Rezort tiež zdôrazňuje, že v čase spracovávania hodnotiacej správy nebola známa cena ani prevádzkové náklady obstarávaných nadzvukových lietadiel. "Dnes je isté, že výstavba ťažkej mechanizovanej brigády nebude negatívne ovplyvnená touto akvizíciou. A tiež si je potrebné uvedomiť, že pozemné sily potrebujú pre plnenie svojich úloh i efektívnu vzdušnú podporu," povedala Capáková.

V porovnaní s predchádzajúcimi dokumentmi podľa nej, naopak, NATO hodnotí obranné plány za posledné dva roky pozitívnejšie. "Obranní plánovači vyzdvihli predovšetkým ambíciu splniť záväzok vynaložiť na obranu v roku 2020 1,6 percenta hrubého domáceho produktu a v roku 2024 dve percentá a takisto flexibilitu SR v procese spracovania samotnej hodnotiacej správy," povedala hovorkyňa.