Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

Slovenskí a českí vojenskí potápači absolvovali spoločný zimný výcvik

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/MO SR

Vojaci zo Ženijného práporu Sereď a Michalovce a ich českí kolegovia zo Ženijného práporu Bechyně plnili úlohy v zmiešaných tímoch.

Bratislava 27. januára (TASR) – Súčinnosť pri krízových situáciách pod vodnou hladinou v zimných podmienkach si precvičili slovenskí a českí vojaci počas spoločnej výcvikovej akcie na Čiernej vode. Vojaci zo Ženijného práporu Sereď a Michalovce a ich českí kolegovia zo Ženijného práporu Bechyně plnili úlohy v zmiešaných tímoch.

"Hlavným cieľom spoločného výcviku bola výmena skúseností, zručností a postupov pri riešení vojenských činností v uzatvorenom prostredí pod vodnou hladinou, pričom vojaci musia eliminovať najväčšie riziká," spresnil veliaci poddôstojník ženijno-prieskumnej čaty, rotmajster Michal Šcepko.

Skúšobný komisár Armády ČR pre potápanie, práporčík Michal Strejc, ocenil prínos výcviku. „Je to vynikajúca príležitosť na získanie nových skúseností, a to predovšetkým pri práci s navijakom pod vodnou hladinou. A dôležité je, že zimné potápanie si precvičíme za každých podmienok, a to aj v prípade, že je nad nami ľad," doplnil Strejc.

Získané zručnosti využijú vojenskí potápači predovšetkým v rámci domáceho krízového manažmentu.