Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Spojenci zaplatia SR 820.000 eur za pôsobenie našich vojakov v Iraku

Minister obrany SR Peter Gajdoš, archívna snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Nemecko prispeje Slovensku vo výške 500.000 eur, sumou 200.000 eur Holandsko, 100.000 eur zaplatí Luxembursko a 20.000 Chorvátsko.

Bratislava 15. februára (TASR) – Spojenci uhradia Slovensku 820.000 eur ako refundáciu nákladov spojených s pôsobením príslušníkov Ozbrojených síl SR v Iraku. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková.

"Prispieť k stabilizácii Iraku a k budovaniu irackých bezpečnostných síl považujeme za náš príspevok ku globálnej bezpečnosti. No zároveň je tu dobrá správa pre všetkých občanov Slovenskej republiky, z celkových nákladov nám takmer 80 percent budú refundovať spojenci. Tento úspech sme dosiahli v rámci našich rokovaní," povedal minister obrany SR Peter Gajdoš. Zdôraznil, že rezort obrany tak ušetrí daňovým poplatníkom 820.000 eur.

Nemecko prispeje Slovensku vo výške 500.000 eur, sumou 200.000 eur Holandsko, 100.000 eur zaplatí Luxembursko a 20.000 Chorvátsko. "Samozrejme, naďalej je ešte otvorená aj podpora ďalších krajín," doplnil šéf rezortu obrany.

Stabilizácia Iraku bola aj jednou z hlavných tém štvrtkového rokovania ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli. V budovaní irackých bezpečnostných síl pomáhajú slovenskí vojaci už v rámci druhej rotácie. "Len pred pár dňami sme do Iraku poslali ďalšiu rotáciu vojakov, ktorých cieľom je vycvičiť iracké bezpečnostné sily v oblasti odmínovania, pričom v spolupráci s Poľskom plánujeme v najbližších dňoch doplniť náš príspevok o špecialistov v oblasti údržby a opráv vojenskej techniky sovietskeho pôvodu," uviedol Gajdoš s tým, že Slovensko bude v tejto pomoci v zmysle schváleného mandátu aj naďalej pokračovať.