Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

MO SR vyhlásilo laureátov 20. ročníka Vojenského činu roka

Na snímke zľava ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, príslušník Protilietadlovej raketovej brigády Nitra desiatnik Marek Hano, ktorý získal ocenenie v kategórii "Záchrana života" a minister obrany SR Peter Gajdoš počas slávnostného vyhlásenia výsledkov ankety Vojenský čin roka 2016 v Bratislave 13. júna 2017. Foto: TASR - Dano Veselský

Ocenenia udelili v kategóriách "záchrana života", "pomoc verejnosti" a "priateľ armády".

Bratislava 13. júna (TASR) - Ministerstvo obrany na dnešnom slávnostnom galavečere vyhlásilo laureátov jubilejného 20. ročníka ankety Vojenský čin roka. Ocenenia boli udelené v kategóriách "záchrana života", "pomoc verejnosti" a "priateľ armády". TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.



"Veľmi ma teší, že medzi nami sú vojaci, ktorí aj mimo pracovného času a plnenia služobných povinností pamätajú na to, že sú tu vždy pre občanov Slovenskej republiky," vyhlásil minister obrany Peter Gajdoš. Zároveň vyjadril vďaku všetkým profesionálnym vojačkám a vojakom, ktorí napriek náročnosti ich povolania dokážu v krízových situáciách ukázať občanom ľudskú tvár.

Ako informovala Capáková, laureátom v kategórii "záchrana života" sa stal desiatnik Marek Hano z Protilietadlovej raketovej brigády Nitra, ktorý spolu s manželkou poskytol prvú pomoc zraneným pri dopravnej nehode.



V kategórii "pomoc verejnosti" sa v tomto ročníku ankety stali laureátmi príslušníci Ženijnej roty Michalovce. Dlhodobo pomáhajú manželke ich bývalého kolegu, ktorý v roku 2012 tragicky zahynul.

Laureátom v kategórii "priateľ armády" sa stal Marián Simeon, hlavný organizátor podujatia Tankové dni Laugarício. Dlhé roky spolupracuje s ozbrojenými silami pri posilňovaní historického povedomia občanov.

Hovorkyňa MO SR informovala aj o udelení mimoriadnej ceny Bernardovi Rošteckému, ktorý stál pri zrode Vojenského činu roka, Dňa detí s Ozbrojenými silami SR a ďalších podujatí. Aktívne pripravoval vojenské rozhlasové vysielanie a verným priateľom vojakov zostal aj po odchode z rezortu obrany. Zároveň si spoločne s Miroslavom Minárom a Petrou Repkovou – Biháry prevzali ocenenie ako zakladatelia ankety pri príležitosti jej 20. výročia.

Na galavečere sa okrem ministra Gajdoša zúčastnili aj ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná, predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim.