Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

MO SR:Otázkou je,kto zaplatí miliónové škody spôsobené slohovou prácou

Ľubomír Galko Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo obrany SR poskytlo maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní a závery vyšetrovania nebude komentovať.

Bratislava 26. mája (TASR) - Ministerstvo obrany SR poskytlo maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní a závery vyšetrovania nebude komentovať. Uviedla to dnes hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková v reakcii na výčitky poslanca SaS Ľubomíra Galka, ktorému sa nepáčia závery vyšetrovania kauzy údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) za prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD).

"Otázkou dňa, ktorá pravdepodobne nebola témou dnešnej tlačovej konferencie, je, kto prevezme zodpovednosť a zaplatí miliónové škody, ktoré boli spôsobené vypracovaním slohovej práce a jej podsúvaním verejnosti,"
odkázala Balleková. Narážala tak na správu o údajnom tunelovaní VSS, ktorú vypracoval bývalý námestník riaditeľa VSS Vladimír Suchodolinský. Dokument neskôr unikol do médií, čo malo spôsobiť dekonšpiráciu viacerých nehnuteľností.

Prezídium Policajného zboru tvrdí, že vyšetrovanie uvedenej veci vykonával vyšetrovateľ v súlade s Trestným poriadkom. "Rozhodnutie o zastavení trestného stíhania bolo v zmysle zákona doručené dozorovému prokurátorovi, ktorý sa s ním stotožnil," reagoval Martin Wäldl z Oddelenia komunikácie a prevencie kancelárie policajného prezidenta.

Galko, Suchodolinský a exdôstojník VSS Ivan Macko dnes oznámili, že sa obrátia na prokuratúru. Žiadajú preverenie postupu a záverov vyšetrovateľa v kauze údajného tunelovania VSS. Prípad sa vo februári skončil s tým, že skutok nie je trestným činom. "Som neskutočne sklamaný, ako vyšetrovanie dopadlo. Bol som presvedčený, že zhromaždené dôkazy sú také silné, že žiaden vyšetrovateľ ich nemôže opomenúť a založiť bokom," povedal dnes na tlačovej konferencii Suchodolinský. Zároveň tvrdí, že vyšetrovateľ neurobil ani zákonné kroky tým, že nevypočul základných svedkov, ktorých Suchodolinský uviedol vo svojej správe.

Galko na tlačovej konferencii požiadal médiá, aby zverejnili správu Suchodolinského o tunelovaní, o ktorej už skôr minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) povedal, že ide o slohovú prácu. "Nie je preto žiaden dôvod to nezverejniť. Skutky sa nepotvrdili, vyšetrovanie bolo zastavené, objekty sú dekonšpirované. Je čas, aby verejnosť poznala pravdu," myslí si.





map jtd ed