Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Štátna akciová spoločnosť predstavila novú húfnicu BIA

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Generálny riaditeľ Konštrukty - Defence A. Gurský priblížil, že oproti húfnici Zuzana 2 je BIA ľahšia, mobilnejšia s vyššou priechodnosťou pri zachovaní rovnakej palebnej sily a ostatných parametrov.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Štátna akciová spoločnosť Konštrukta - Defence predstavila na medzinárodnom veľtrhu DSEI 2023 (Defence and Security Equipment International) v Londýne novú 155 mm samohybnú kanónovú húfnicu (ShKH) BIA. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Mária Precner.

"Projekt BIA spája výhody 155 mm ShKH Zuzana 2 a 155 mm ShKH Eva do jedného kompaktného delostreleckého systému. Do tohto nového typu húfnice sú pritom už zapracované aj poznatky získané z nasadenia Zuzany 2 na Ukrajine a na medzinárodnom cvičení v rámci predsunutej prítomnosti jednotiek NATO v Lotyšsku," priblížila hovorkyňa.

Generálny riaditeľ Konštrukty - Defence Alexander Gurský priblížil, že oproti húfnici Zuzana 2 je BIA ľahšia, mobilnejšia s vyššou priechodnosťou pri zachovaní rovnakej palebnej sily a ostatných parametrov. Oproti húfnici Eva zas nesie BIA väčšiu zásobu munície, má vyššiu ochranu posádky a taktiež automatizáciu vedenia bojovej činnosti.

Prototyp húfnice BIA predstavia aj v rámci nadchádzajúcej medzinárodnej výstavy IDEB 2023 v Bratislave.

Štátny tajomník MO SR Marian Majer deklaroval, že rezort obrany bude aj naďalej pokračovať v podpore a vytváraní pozitívnych podmienok pre expanziu našich podnikov vrátane podpory v zahraničí.