Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Vojenská polícia nasadí na boj s envirokriminalitou nové vybavenie

Ilustraná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Generálny tajomník Služobného úradu MO SR Peter Kozák vyzdvihol schopnosť rezortu získavať prostriedky na modernizáciu a zlepšovanie podmienok pre výkon služby vojakov aj vojenských policajtov.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Vojenská polícia bude pri predchádzaní a odhaľovaní environmentálnej kriminality vo svojej pôsobnosti používať nové materiálno-technické vybavenie, na ktoré získala dotáciu z Environmentálneho fondu. K dispozícii má už tri nové štvorkolky vrátane vybavenia a štyri drony v celkovej hodnote približne 150.000 eur. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva obrany (MO) SR.

Ako spresnil riaditeľ Vojenskej polície Valentín Cebo, obstarané prostriedky výrazne zvýšia mobilitu a operabilitu vojenských policajtov pri výkone hliadkovej služby a pri predchádzaní a odhaľovaní environmentálnej protiprávnej činnosti, najmä vo vojenských obvodoch a výcvikových priestoroch Záhorie, Lešť a Valaškovce.

Generálny tajomník Služobného úradu MO SR Peter Kozák vyzdvihol schopnosť rezortu získavať prostriedky na modernizáciu a zlepšovanie podmienok pre výkon služby vojakov aj vojenských policajtov. "Neustále hľadáme spôsoby, ako sa zapájať do projektov aj mimo štandardných rozpočtových zdrojov. Osobitná kategória, v ktorej sa nám darí napredovať - práve aj vďaka možnosti ich mimorozpočtového financovania - je realizácia aktivít v oblasti starostlivosti a ochrany životného prostredia," uviedol.

Podľa rezortu obrany ide o historicky prvú získanú a čerpanú dotáciu rezortu obrany z Environmentálneho fondu na uskutočnenie štátnej podpory starostlivosti o životné prostredie. Tento krok umožnila zmena legislatívy, ktorá zaradila MO SR medzi oprávnené subjekty na čerpanie týchto prostriedkov.