Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Podľa zákona informujú o majetku svojich funkcionárov iba tri kraje

Miroslav Beblavý Foto: TASR

Uviedol to dnes Miroslav Beblavý.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Výzvu napraviť protizákonný stav a doplniť informácie o majetkových pomeroch predsedov a poslancov vyšších územných celkov (VÚC) rešpektoval iba Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Uviedol to dnes poslanec NR SR Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

Beblavý pripomenul, že pred mesiacom informoval o tom, že samosprávne kraje, s výnimkou Nitrianskeho a Košického samosprávneho kraja, nezverejnili na svojej webovskej stránke kompletné údaje o majetkových pomeroch svojich zastupiteľov. "Najhoršie dopadol Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), ktorý nezverejňoval takmer žiadne informácie týkajúce sa majetkových pomerov svojich funkcionárov," pripomenul Beblavý.

Poslanec v tejto súvislosti upozornil kraje na porušovanie ústavného zákona o konflikte záujmov a vyzval ich, aby existujúci stav napravili.

"Plnú nápravu si zobral k srdcu len BSK, ktorý je tak tretím v poradí zverejňujúcim všetko to, čo v tejto súvislosti má " skonštatoval Beblavý s tým, že v prípade Žilinského a Prešovského samosprávneho kraja sa stále nezverejnili vedľajšie príjmy funkcionárov zo zamestnaní alebo činností vykonávaných popri funkcii. "Verejnosť sa tak nemá možnosť bez rôznych žiadostí a sťažností dozvedieť, či určitý župný poslanec nemá ešte ďalšie vysoké príjmy napríklad z podnikania," upozornil Beblavý.

Za zaujímavú označil situáciu v Banskobystrickom samosprávnom kraji. "Tam niektoré majetkové priznania dali po upozornení na web v úplnom znení, no pri iných už občania nenájdu žiadne informácie o príjmoch," skonštatoval poslanec. Poukázal pritom, že do druhej skupiny patrí napríklad majetkové priznanie župana a europoslanca Vladimíra Maňku, župného poslanca a primátora Detvy Jána Šufliarskeho či župného poslanca a exposlanca za SNS Dušana Švantnera.

Podobná je situácia v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK). "Tam však pre zmenu nezverejňujú príjmy u nikoho. Verejnosť si tak nevie odkontrolovať zárobky ani u župana Tibora Mikuša," dodal Beblavý.

Podľa jeho slov ostal na poslednej priečke Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). "Ne webe stále svietia len mená funkcionárov a dátum podania priznania," uviedol Beblavý. Oznámil ale, že na základe možnosti vyplývajúcej zo zákona o slobodnom prístupe k informáciám získal údaje o majetkových pomeroch zastupiteľov TSK a ponúka ich na verejnú kontrolu prostredníctvom stránky www.beblavy.sk.