Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Mokrade sú pre ľudí životne dôležité, ochrana sa rieši medzinárodne

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Remiáš

Vedecké štúdie ukazujú, že od roku 1900 zaniklo až 64 percent mokradí sveta.

Bratislava 2. februára (TASR) - Mokrade sú pre budúcnosť ľudstva životne dôležité, upozorňuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Dnes si svet pripomína Svetový deň mokradí, viacero podujatí je aj na Slovensku.

Mokrade sú močiare, jazerá, slatiny, rieky, ich nivy, rašeliniská, ústia riek, mangrovy, lagúny a koralové útesy. Zaraďujú sa medzi ne aj rybníky, ryžové polia a soľné panvy. Vedecké štúdie ukazujú, že od roku 1900 zaniklo až 64 percent mokradí sveta.

"Ich ochrana sa preto stala predmetom medzinárodnej spolupráce. Zvrátiť či pozastaviť ich úbytok a degradáciu majú strategické dokumenty Ramsarského dohovoru, ktorého ciele sa objavujú aj v záväzných dokumentoch Európskej únie," informoval TASR hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

K Ramsarskému dohovoru pristúpilo Slovensko začiatkom 90. rokov. Základným strategickým dokumentom na plnenie záväzkov vyplývajúcich z dokumentu je program starostlivosti o mokrade Slovenska a jeho akčný plán. "Hlavným záväzkom je návrh na zaradenie aspoň jednej mokrade do zoznamu medzinárodného významu – ramsarských lokalít," uviedol Stano. Slovensko postupne prihlásilo 14 mokradí.

Podujatia pripomínajúce Svetový deň mokradí organizujú po celom Slovensku. V átriu ministerstva životného prostredia dnes napríklad v rámci projektu LIFE otvoria interaktívnu výstavu "Ochrana brehule hnedej, rybárika riečneho a včelárika zlatého". Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši pripravilo workshop pre školy "Fauna a flóra mokraďových území". Besedy, prednášky či súťaže na tému mokradí chystajú viaceré správy národných parkov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) organizuje odbornú diskusiu o mokradiach.