Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Momentálne nie je dôvod na rokovanie, tvrdí podpredseda odborárov

Martin Maták Foto: TASR

Protestné zhromaždenia v krajských mestách sa na budúci týždeň uskutočnia, podľa podpredsedu školských odborárov však budú mať charakter poukazovania na problémy v školstve.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Školskí odborári už rokovania s vládou ani protestné aktivity nebudú iniciovať tak intenzívne ako doteraz. Pre TASR to dnes vyhlásil podpredseda školského odborového zväzu Martin Maták.

"Nie je dôvod na rokovanie, lebo ten balík 68 miliónov, ktorý sme vyjednali, ten je zagarantovaný a nie je priestor na ďalšie hľadanie zdrojov. V tomto čase nie je dôvod pokračovať v tom štýle aktivít aj rokovaniach, ako to bolo doteraz a presúvame všetko na budúci rok," povedal Maták.

Protestné zhromaždenia v krajských mestách sa na budúci týždeň uskutočnia, podľa podpredsedu školských odborárov však budú mať charakter poukazovania na problémy v školstve. "Koľko ich bude, to je vec vývoja. To, v akom počte tam ľudia prídu, či tam bude 50 alebo 500 ľudí, to sa všetko vyvinie, Vianoce sa blížia," poznamenal. Dodal, že ľudia už nepodporujú nejaké veľké aktivity a zväz to musí akceptovať. O zvýšenie prostriedkov do školstva sa podľa neho odborári budú usilovať na budúci rok. Kým štát nezvýši objem investícií do školstva, problém podľa Matáka stále pretrváva.

Vláda SR vo štvrtok (6.12.) rozhodla, že učiteľom v budúcom roku zvýši tarifné platy o päť percent. Nepedagogickí zamestnanci si prilepšia o rovnaké percento, prostriedky na ich platy však pôjdu do normatívov. Okrem toho vláda zmenila nariadenie, podľa ktorého zriaďovatelia musia dať na platy učiteľov celú sumu mzdového normatívu. Plat učiteľa v regionálnom školstve tak podľa premiéra v budúcom roku vzrastie v priemere mesačne o 50 až 60 eur. Šéf školských odborárov Pavel Ondek na vyhlásenie vlády reagoval s tým, že vláda nesplnila ani jednu požiadavku odborov.