Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Á. Ravasz: Rómovia na Slovensku sú diskriminovaní

Na snímke Ábel Ravasz, archívna snímka. Foto: www.most-hid.sk

Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) tvrdí, že zo strany štátu a sociálneho systému majú Rómovia rovnaké podmienky, ale sú diskriminovaní iným spôsobom.

Bratislava 26. februára (TASR) - Rómovia na Slovensku sú diskriminovaní. Niekedy na základe farby svojej pleti, no je to však len jeden z problémov. My potrebujeme dostať Rómov do škôl, dať im pracovné príležitosti a usporiadať osady. To sú kľúčové opatrenia. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd).

Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) tvrdí, že zo strany štátu a sociálneho systému majú Rómovia rovnaké podmienky, ale sú diskriminovaní iným spôsobom. "Nevybrali si, kde sa narodia, a to sa s nimi vlečie, žiaľ, celý život," podotkla politička. Ako príklad uviedla, ak si príde niekto za zamestnávateľom pýtať prácu, no bude špinavý a nebude vedieť komunikovať na úrovni. "Tak bude diskriminovaný. Nie preto, že má inú farbu pleti, ale preto ako vyzerá, v akom je stave," vysvetlila. Poukázala, že takýto problém je aj na školách. Úlohou štátu je však podľa jej slov vytvoriť také podmienky, aby mohlo ísť aj to dieťa do školy umyté a malo rovnakú štartovaciu čiaru ako iné deti v spoločnosti.

Poslanec parlamentu Milan Krajniak (Sme rodina – Boris Kollár) si nemyslí, žeby boli Rómovia diskriminovaní z pohľadu štátu či zákonov. "To, že má niekto taký alebo onaký názor na Rómov, to štát ovplyvniť nevie. Za hlúposť však považujem, že v štátnej stratégii je napísané, že sa má presvedčiť väčšina spoločnosti, aby inak zmýšľala o Rómoch. Pokiaľ má človek negatívnu skúsenosť, ťažko ho presvedčíme," uviedol poslanec. Na Rómov sa má podľa jeho slov hľadieť rovnako ako na každého iného občana Slovenskej republiky.

Podľa splnomocnenca vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov Antona Marcinčina existujú jednoduché a lacné riešenia bez toho, aby sa rozdeľovala spoločnosť. "Hľadajme to, kde vieme v Bratislave podať pomocnú ruku šikovným ľuďom na celom Slovensku, preto, aby sme tieto riešenia mali," skonštatoval.