Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Amnestie neboli zrušené, naďalej platia, vyhlásil expremiér Mečiar

Vladimír Mečiar, archívne foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Expremiér v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy odmietol, že by bol ideovým otcom myšlienky únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováča.

Bratislava 10. júna (TASR) - Tzv. Mečiarove amnestie sú podľa bývalého premiéra SR Vladimíra Mečiara, ktorý ich udelil, stále platné. "Amnestie neboli zrušené, sú naďalej platné. Neboli, to je obrovský historický omyl," vyhlásil dnes v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Tvrdí, že ich zrušenie bolo protiústavné.

"Štvorica, ktorá toto začala - Kiska, Fico, Danko, Bugár spustila Božie mlyny...melú pomaly, ale nájdu si ich. To, čo urobili, je v rozpore s Ústavou," uviedol Mečiar s tým, že každý občan SR by mal mať právnu istotu vrátane neho. Následkov rušenia amnestií sa ale neobáva. "Čo sa mám týchto chlapcov báť,“ pýtal sa s tým, že kedy mal strach.

Mečiar očakáva, že téma amnestií sa bude teraz riešiť na medzinárodnej pôde, keďže v tomto prípade zakvitla "blbosť a protiprávnosť". Má byť podľa neho v rozpore s rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva o ich nezrušiteľnosti, ktorého konkrétne nespresnil. Je presvedčený, že sa porušilo medzinárodné právo. "Bude ešte horúco," doplnil.

Expremiér v relácii odmietol, že by bol ideovým otcom myšlienky únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováča. Tvrdí, že ho ani neriadil, rovnako popieral, že by vtedajšia štátna moc ovplyvňovala vyšetrovanie. To sa podľa neho zastavilo pre chýbajúceho korunného svedka, ktorý sa nechcel zo zahraničia dostaviť. Svedkov únosu spochybňoval, dôkazy však nepredložil. Celý únos označil za "kauzičku". Odmietol tiež, že by vražda Róberta Remiáša s prípadom súvisela. Ako vyplynulo z jeho slov, za amnestiami si naďalej stojí.